Depremlerin etkilediği Malatya’nın ihracatı arttı

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı: Depremin Etkisiyle İhracatta Artış!

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, yaptığı açıklamada, “asrın felaketi” olarak nitelendirdiği depremin, Malatya’yı olumsuz etkilediğini belirtti. Hatay’dan sonra yapı stoku en fazla hasar gören kentin Malatya olduğunu vurguladı.

Sadıkoğlu, depremin kent ekonomisini de olumsuz etkilediğini ifade ederek, 1. ve 2. organize sanayi bölgelerinde bulunan fabrikaların çoğunun depremden zarar görmediğini ve bu durumun büyük bir şans olduğunu söyledi.

Depremin yarattığı olumsuzluklar nedeniyle nitelikli işçi göçü yaşandığını ve işçilerin konaklama sorunu yaşadığını belirten Sadıkoğlu, bu durumun üretim ve ihracatı olumsuz etkilediğini dile getirdi. İhracatlarının 2023 yılında yüzde 13 düşüşle 392 milyon dolara gerilediğini ifade etti.

“İhracat Rakamlarında Artış Var!”

Sadıkoğlu, kentte yeni konutların inşa edilmesi ve işçilerin yaşam alanlarına erişiminin sağlanmasıyla dışarıya göçün önüne geçildiğini belirterek, bu durumun üretim rakamlarına olumlu katkı sağladığını söyledi.

2024 yılında ihracat rakamlarının arttığını kaydeden Sadıkoğlu, ihracatlarında yüzde 8,7’lik bir büyüme yaşandığını ve toplamda 426 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiğini açıkladı. Malatya’nın çeşitlendirilmiş sanayi yapısına sahip olduğuna dikkat çeken Sadıkoğlu, kuru kayısının yanı sıra diğer sektörlerde de önemli ihracat potansiyeli bulunduğunu belirtti.

Sadıkoğlu, 2024 yılında kentteki organize sanayi bölgelerinde yapılan kuru kayısı ihracatının yaklaşık 211 milyon dolar, iklimlendirme ürünlerinde 12 milyon 762 bin dolar ve makine-aksamlarında 26 milyon 221 bin dolar değerinde olduğunu aktardı.

Sanayideki çeşitliliğin istikrarlı üretim ve ihracat için önemli olduğunu vurgulayan Sadıkoğlu, farklı kalemlerde ihracat yapmanın önemine işaret etti. Çeşitlendirilmiş sanayide üretimin sürekli devam ettiğini belirtti.

Related Posts

İnşaat malzemesi sanayi üretimi şubatta azaldı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun şubat sonuçları açıklandı. Raporda, inşaat malzemesi sanayi üretiminin 2024 yılında yüzde 1,4 artış gösterdiği bilgisi paylaşılırken …

Açık büfelerden çöpe dökülen gıdalar nedeniyle turizm yeni bir yol ayrımında: ‘Her şey dahil’ krizde

Türkiye’nin turizmde en büyük rekabet silahı her şey dahil sistemi, hem sürdürülebilirlik hem de artan gıda maliyetleri nedeniyle krizde. Sağlık sorunlarına da neden olabileceğini belirterek çare aranıyor.

Merkez Bankası, Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yıllık enflasyonun enerji ve temel mal gruplarında artarken, diğer gruplarda düşüş kaydettiğini bildirdi.

Mevsim etkilerinden arındırılmış TÜFE nisanda yüzde 2,65 arttı

Mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,65 artış gösterdi.

SGK’dan yıpranma payı kararı: Erken emeklilik hakkı kaldırılan meslekler tek tek açıklandı

SGK, fiili hizmet süresi zammı kapsamında erken emeklilik hakkına sahip mesleklerde düzenlemeye gitti. Müdürden balık toptancısına kadar yüzlerce meslek için artık “yıpranma” ispatı zorunlu hale geldi. Yeni uygulama Nisan 2025’te yürürlüğe girecek. İşte mesleğe yıpranma payı hakkı kaldırılan meslekler…

Anneler Günü yaklaştı, gül fiyatları uçtu

Anneler Günü öncesinde çiçek satışlarında hareketlilik yaşanmaya başladı. Annesine ya da sevdiklerine çiçek almak isteyen vatandaşlar gülü tercih edince gül fiyatları da bir anda fırladı. İnternetteki çiçek uygulamalarında 11 adet gül 799 liradan satışa sunuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir