YÖK’den Tarımda Dijital Dönüşüm Çalıştayı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “Stratejik bir mesele olan tarımsal üretimin geleceğini belirleyecek en önemli faktörlerden biri, dijital teknolojilerin yaygınlaştırılması ve yenilikçi uygulamaların benimsenmesidir.” ifadesini kullandı.

YÖK’ten yapılan açıklamaya göre, Özvar başkanlığında, Kurul ile Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle tarım sektörünün geleceğinin bilim ve teknolojiyle şekillendirilmesi amacıyla YÖK’te “Tarım Teknolojileri Çalıştayı” düzenlendi.

Özvar, burada yaptığı konuşmada, tarım sektöründe dijital dönüşüm sürecini destekleyecek eğitim modellerinin oluşturulmasını ve istihdam dostu programların yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını belirterek, “Stratejik bir mesele olan tarımsal üretimin geleceğini belirleyecek en önemli faktörlerden biri, dijital teknolojilerin yaygınlaştırılması ve yenilikçi uygulamaların benimsenmesidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Dijital dönüşümün, tarımsal üretimin daha verimli, çevre dostu ve ekonomik olarak sürdürülebilir hale gelmesini sağlamak bakımından zorunluluk haline geldiğini vurgulayan Özvar, YÖK olarak tarım alanında dijital teknolojilere dayalı eğitim programlarının geliştirilmesi, tarımsal üretimde veri temelli karar alma süreçlerinin benimsenmesi ve üniversite-sektör işbirliklerinin güçlendirilmesinin öncelikleri arasında olduğunu belirtti.

Özvar, bugün artık “Tarım 4.0″dan bahsedildiğini, bunun tarımda akıllı sistemlerin ve akıllı cihazların yoğun kullanılacağı yeni bir dönem olduğunu bildirdi.

Tarım eğitiminin, dijital yetkinlikleri artıran, veri temelli karar alma becerilerini güçlendiren ve teknolojiyi etkin kullanabilen insan kaynağı yetiştirmeye odaklanan bir yapıya kavuşturulmasının önemini vurgulayan Özvar, şunları kaydetti:

“Tarımda dijital teknolojilere dayalı lisans ve ön lisans programlarının oluşturulmasını, mevcut programların revize edilmesini ve sektörle işbirliklerinin derinleştirilmesini teşvik ederek, ülkemizin tarımsal üretim kapasitesini ve küresel rekabet gücünü artırmayı hedeflemekteyiz.”

“Tarım teknolojilerinde dijitalleşme bir tık daha önemli hale geliyor”

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen ise tarımın öneminin, son dönemde yaşanan savaşlar ve salgınla daha iyi anlaşıldığını belirtti.

Son 1,5-2 yıldır gerçekleştirdikleri çalışmalarda kendi kendine yetebilmeyi, özellikle stratejik ürünlerde yeni başlattıkları üretim planlanmasını suyu merkeze alarak yapmaya çalıştıklarını aktaran Gümen, “O yüzden tarım teknolojilerinde dijitalleşme bir tık daha önemli hale geliyor. Çünkü bizim nerede ne ürettiğimizi, ne kadar ürettiğimizi de takip edebilmemiz gerekiyor.” bilgisini verdi.

Related Posts

İnşaat malzemesi sanayi üretimi şubatta azaldı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun şubat sonuçları açıklandı. Raporda, inşaat malzemesi sanayi üretiminin 2024 yılında yüzde 1,4 artış gösterdiği bilgisi paylaşılırken …

Açık büfelerden çöpe dökülen gıdalar nedeniyle turizm yeni bir yol ayrımında: ‘Her şey dahil’ krizde

Türkiye’nin turizmde en büyük rekabet silahı her şey dahil sistemi, hem sürdürülebilirlik hem de artan gıda maliyetleri nedeniyle krizde. Sağlık sorunlarına da neden olabileceğini belirterek çare aranıyor.

Merkez Bankası, Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yıllık enflasyonun enerji ve temel mal gruplarında artarken, diğer gruplarda düşüş kaydettiğini bildirdi.

Mevsim etkilerinden arındırılmış TÜFE nisanda yüzde 2,65 arttı

Mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,65 artış gösterdi.

SGK’dan yıpranma payı kararı: Erken emeklilik hakkı kaldırılan meslekler tek tek açıklandı

SGK, fiili hizmet süresi zammı kapsamında erken emeklilik hakkına sahip mesleklerde düzenlemeye gitti. Müdürden balık toptancısına kadar yüzlerce meslek için artık “yıpranma” ispatı zorunlu hale geldi. Yeni uygulama Nisan 2025’te yürürlüğe girecek. İşte mesleğe yıpranma payı hakkı kaldırılan meslekler…

Anneler Günü yaklaştı, gül fiyatları uçtu

Anneler Günü öncesinde çiçek satışlarında hareketlilik yaşanmaya başladı. Annesine ya da sevdiklerine çiçek almak isteyen vatandaşlar gülü tercih edince gül fiyatları da bir anda fırladı. İnternetteki çiçek uygulamalarında 11 adet gül 799 liradan satışa sunuldu.