Yenilenebilir enerji kapasitesi 2024’te yüzde 14 arttı

AA muhabirinin Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) verilerinden yaptığı derlemeye göre, 2024’teki kapasite artışı, özellikle Asya ve Afrika’daki hızlı gelişmelerle desteklendi.

Asya, toplam kapasitenin büyük bir bölümünü domine ederken, Afrika’da da yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımların meyvelerini verdiği görüldü.

Dünya genelinde özellikle kırsal bölgelerde elektrik erişimini artırmak, fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmak gibi hedeflerle giderek kritik rol üstlenmeye başlayan şebeke dışı yenilenebilir enerji kapasitesi, 2024’te önceki yıla göre yüzde 13,9 büyüme gösterdi. Küresel şebeke dışı yenilenebilir enerji kapasitesi, 2024’te 14,3 gigavata ulaştı.

Asya kapasitede lider konumda

Asya, 2024’te şebeke dışı yenilenebilir enerji kapasitesinde 11,5 gigavatla açık ara lider konumda yer aldı. Bu bölge, küresel kapasitenin yaklaşık yüzde 80’ini tek başına karşılarken, özellikle Hindistan ve Endonezya’nın kurulu kapasitesi dikkati çekti. Asya’yı 1,3 gigavat kapasiteyle Afrika takip etti. Kıtada Nijerya, Kenya ve Sudan öne çıkan ülkeler arasında yer aldı.

Bu kıtaları 704,7 megavatla Güney Amerika, 335 megavatla Orta Doğu, 192,7 megavatla Orta Amerika ve Karayipler, 174,7 megavatla Okyanusya izledi.

Asya’da şebeke dışı yenilenebilir enerji kapasitesinde öne çıkan ülkeler arasında listenin zirvesinde 4,6 gigavat kapasiteyle Hindistan yer alırken, onu 4,5 gigavat ile Endonezya, 1 gigavat ile Çin takip etti.

Şebeke dışı yenilenebilir enerji sistemleri, merkezi elektrik şebekesine erişimi bulunmayan veya sınırlı olan alanlarda elektrik ihtiyacını karşılamak için kritik rol üstleniyor.

Related Posts

VİOP’ta günün ilk hamlesi! BIST 30 kontratı nereye gidiyor? (8 Temmuz 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 1,7 azalışla 11.944,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında da düşüşünü sürdürerek 11.940,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

Klima ve vantilatör fiyatları her geçen yıl cep yakıyor: 1 asgari ücret 1 klima almıyor

Yaz aylarında en çok tercih edilen aletlerden biri olan klimaların fiyatları bu yıl ateş pahası. İnternette bulunan en düşük klima fiyatı asgari ücreti 2 bin lira aşarak 24 bin 699 lirayı buluyor. En yükseği ise 115 bin liraya kadar çıkıyor. Oysa iki yıl öncesinin fiyatlarına bakıldığında bir klimanın 10 bin liraya bulunduğu görülüyor. Klima ve vantilatör fiyatları artarken yurttaş, ucuz diye en düşüğü 137 liradan satılan el vantilatörleriyle serinlemeye çalışıyor.

Kepenkler birer birer kapanıyor: Yeni yasa İsviçre’de rekor sayıda iflasa sebep oldu

İsviçre’de 2025’in ikinci çeyreğinde şirket iflasları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 26,6 oranında arttı. Haziran ayında bu artış yüzde 50’ye ulaştı. SRF’nin haberine göre, yıl başında yürürlüğe giren yasa ile belediyeler ve kantonlar …

Kuyumculardan Altınbank önerisi: ‘500 milyar dolar altın yastık altında’

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, “(Altınbank kurulması önerisi) Adı, Altınbank olan banka sayesinde bugün yaşanan ithalat, cari açık, yastık altı, teknoloji, yatırım, standardizasyon gibi konular tek elden çözümlenmiş olacak” dedi.

Yatırımcılar Trump’ın gümrük vergisi son tarihine duyarsız

Küresel yatırımcılar, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çarşamba günü açıklayacağı ticaret tarifeleri son tarihine oldukça ilgisiz ve halihazırda fiyatlandığına inandıkları bir dizi olumlu senaryoya hazırlıklı giriyor.

İstanbul’da yaşamanın bedeli 90 bin TL’yi geçti!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), 2025 yılı Haziran ayına ilişkin “İstanbul’da Yaşam Maliyeti” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Rapora göre, İstanbul’da yaşamanın bedeli geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,13 oranında arttı. Dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 93 bin 465 TL’ye ulaştı.