Varis sorununun kesinlikle kalp ve damar cerrahisi uzmanları tarafından kıymetlendirilmesi gerektiğini gerektiğine vurgu yapan Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ezelsoy, “Doktora başvurulmadan hoşluk merkezlerinde yapılan uygulamalar istenmeyen sonuçlara yol açabilir’’ ikazında bulundu.
Yüzeysel toplardamarların genişleyip, kıvrımlı hale gelmesi sonucu ortaya çıkan varis, bayanlar kadar erkeklerde de sık görülüyor. Genetik yatkınlığın yanı sıra uzun mühlet ayakta durmak, gebelik, süratli kilo almak ve birtakım doğum denetim ilaçları da bu sorunun nedenleri ortasında yer alıyor. Varisin yalnızca estetik bir sorun değil birebir vakitte ciddiye alınması gereken bir sıhhat sorunu olduğuna dikkat çeken Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ezelsoy, bu hususta değerli açıklamalarda bulundu.
İşte verdiği bilgiler…

Mehmet Ezelsoy
Ne üzere şikayetlere yol açar?
Varisin neden olduğu problemleri, bacaklarda ağrı ve şişlik, gece krampları, ciltte kaşıntı, bacaklarda yük ve yorgunluk hissi formunda sıralayabiliriz.
Teşhis ve tedavi için gerçek adres hangisidir?
Varislerin teşhis ve tedavisi için başvurulacak uzman kalp-damar cerrahıdır. Estetik görünmeyen yani yüzeysel varislerin tedavi yollarından biri lazer başkası de köpük tedavisidir. Köpük tedavisi, bilhassa ince kılcal damar varisleri için uygulanan bir estetik tedavi sistemidir. Asıl emeli varislerin neden olduğu makus manzaranın estetik açıdan düzeltilmesidir. Kış aylarında yaptırılması gereken köpük tedavisi, damar kapatıcı özelliği olan bir ilacın ince iğne ucu olan bir enjektör yardımıyla toplardamar içine verilmesi sürecidir. Bacaktaki varisli damarlar daha az görünür ya da görünmez hale gelir. Her bir seans poliklinik ortamında yapılır ve yaklaşık 45-60 dakika sürer. Lakin tedavi için gerçek adres hoşluk merkezleri değildir. Köpük tedavisinin uygulanmasına karar verilmeden evvel doppler ultrasonografi ile iç varisin olup olmadığına bakılmalıdır. Zira iç varise müdahale edilmeden yapılacak köpük tedavisi tekrar edecek ve süreç başarısız olacaktır. Kalp ve damar cerrahı olmayan şahıslarca yapılan bu süreçler maalesef çok kıymetli meselelerin gelişmesine yol açabilir. Lazer tedavisi öncesinde de kalp-damar cerrahının görüşü alınmalıdır.
Tedavi edilmezse hangi meseleler yaşanabilir?
Varis tedavi edilmediğinde büyük varislerin içinde pıhtı oluşabilir, o bölgeye dokunmakla hassasiyet, ağrı, kızarıklık, şişlik gelişebilir ve bu durumda hemen doktora başvurulması gerekir. Toplardamarlarda oluşan pıhtılar vakit zaman koparak kalbe ve akciğerlerde damar tıkanıklıklarına neden olabilir. Bu durum tıkanan damarın büyüklüğüne nazaran kalp yetmezliği ve vefata de yol açabilir. Tedavi edilmediğinde yaşanan bir öteki sorun da varis yarasıdır. Hastanın hayat kalitesini direkt ve besbelli bir formda etkileyen varis yarası, makûs kokulu akıntılara ve ağrıya sebebiyet verir. Varis yarası güzelleşme sonrasında da tekrar oluşma riskini taşır. Yani güç bir tedavi süreci vardır.
Nasıl tedavi edilir?
Varisin şimdiki ameliyat tedavi prosedürleri şöyle sıralanabilir…
Yapıştırma Yöntemi
Teknolojik gelişmelerle artık açık ameliyatların yerini küçük kesilerle yapılan ameliyatlar almıştır. Günümüzde en aktüel varis tedavi yolu olarak uygulanan “yapıştırma yöntemi” biyolojik yapıştırıcı özelliğe sahiptir. Lokal anesteziyle varisli damarın yapıştırılarak kapatılması aslına dayanmaktadır. Bu teknikle varise neden olan toplardamar dakikalar içinde ortadan kaldırılır, deride iz, morluk kalmaz.
Radyofrekans Ablasyon Yöntemi
Bu tedavide varisli damara yöneltilen ısı sayesinde, damar büzüşüp kendi üzerine kapanmaktadır. Sürecin 30 dakika üzere kısa bir müddette tamamlanabilmesi, hastanın süreç sonrası çabucak ayağa kalkabilmesi, bildiğimiz cerrahi sistemlere göre daha az ağrı ve morluk gözlenmesi, neredeyse hiç enfeksiyon olmayışı bu tekniğin en kıymetli avantajlarıdır.
İşte korunma yolları
Varis riskinizi azaltmak için haftanın 5-7 günü 30 dakika müddetle yürüyüş yapın. Yürüyüş, bisiklete binme, yüzme üzere baldır kaslarını çalıştıran antrenmanlar şikayetleri de azaltmaya yardımcı olur. Uzun mühlet ayakta sabit durmaktan ya da oturmaktan kaçının. Masa başı bir işiniz varsa saat başı en az 2-3 dakika müddetle yürüyün. Yüksek topuklu ayakkabıları mümkün olduğunca az kullanın. Bacaklarınıza soğuk su ile duş yapın. Deveranı azalttığı için dar pantolon giymeyin