Rosatom’dan yeni roket motoru: Mars’a yolculuğun süresi kısalıyor

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’daki bilim insanları, en az 6 newton gelişmiş itme performansı ve saniyede en az 100 kilometre özgül itme sağlayan manyetik plazma hızlandırıcıya dayalı bir plazma elektrikli roket motorunun laboratuvar prototipini geliştirdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, proje, 2025’te teknolojik liderlik için yeni ulusal girişim “Yeni Nükleer ve Enerji Teknolojileri”nin bir parçası olarak ortaya çıkan Rusya’da nükleer bilim, mühendislik ve teknolojiyi ilerletmeyi amaçlayan kapsamlı programın bir parçası olarak geliştirildi.

AA’nın aktardığına göre, Darbeli-periyodik modda çalışan bu tür bir motorun ortalama gücü 300 kilovata ulaşabiliyor. Bu motorlar, uzay aracının uzayda kimyasal motorların kapasitesinin ötesinde hızlara ulaşmasını sağlıyor ve yakıt ihtiyacını 10 kat azaltarak yakıt tüketimini daha verimli hale getiriyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Rosatom’un Troitsk’teki Araştırma Enstitüsü Bilimden Sorumlu Birinci Genel Müdür Yardımcısı Aleksey Voronov, şu anda geleneksel motorlara sahip bir uzay aracının Mars’a tek yönlü yolculuğunun neredeyse bir yıl sürebildiğini ve kozmik radyasyona maruz kalma göz önüne alındığında astronotlar için önemli bir risk oluşturduğunu ifade etti.

Voronov, plazma motorların, uçuş süresini sadece 30 ila 60 güne düşürerek Mars’a dönüş görevlerini olanaklı hale getirebileceğine dikkati çekerek, “Bir prototipin oluşturulması, motorun gelecekte uzayda ‘nükleer çekiciler’ için uygun olup olmadığını ve üretim maliyetlerini düşürmenin mümkün olup olmadığını göstermesi açısından projede önemli bir kilometre taşıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Troitsk bölgesindeki sahada, plazma roket motoru prototipini ve diğer benzer teknolojileri test etmek için büyük ölçekli bir deney tesisi inşa ediliyor. Tesisin ana ekipmanı olan vakum odasının çapı 4 metre ve uzunluğu ise 14 metre. Odanın yüksek verimli vakum pompalama ve ısı çekişi için benzersiz sistemlerle donatılması planlanıyor. Bu sistemler uzay benzeri koşulların oluşturulmasını mümkün kılıyor.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Xiaomi ucuz ev üretti, 11 bin TL’lik fiyatı ile yoğun talep görüyor

Proje kapsamında toplam 2.658 adet daire yer alıyor. Göz kapaştıcı bir tasarıma sahip olan dairelerin her biri 29 metrekare büyüklüğünde, eşyalı olarak ve aylık 280 dolarlık (yaklaşık 11 bin TL) kirayla çalışanların kullanımına sunuldu. Dairelerde …

TRT 1 canlı izle 24 Haziran: Benfica Bayern Münih maçı TRT 1 canlı yayın izle

2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası C Grubu’nda bu akşam Benfica ile Bayern Münih karşı karşıya gelecek. Saat 22.00’da başlayacak mücadele TRT 1 ekranlarından ve Tabii platformu üzerinden canlı olarak yayınlanacak. TRT 1 canlı yayınını izlemek isteyen ve Benfica Bayern Münih mücadelesindeki önemli dakikaları ve golleri takip etmek isteyenler sayfamızdaki linki kullanmaları yeterli. İşte Benfica Bayern Münih maçı TRT 1 canlı izleme sayfası ve maçtan notlar.

En güçlü astronomi kamerasından ilk görüntüler geldi: Sonuçlar büyüleyici!

Vera Rubin Gözlemevi’nin kullandığı dünyanın en güçlü astronomi kamerası olarak kabul edilen cihazdan ilk görüntüler gelmeye başladı. Galaksiler, Nebulalar ve 2.000’in Üzerinde Asteroit!

Drone sürüleri zihinle uçuyor! Beynin komutası

İnsansız hava araçları (UAV), yani drone’lar, tarımdan güvenliğe, lojistikten sinematografiye kadar birçok alanda hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak bu araçların kontrolü genellikle karmaşık kumandalar, radyo denetleyicileri veya …

ChatGPT’ye bir çocuğun nasıl para kazanacağını sordu: Yanıtlar gerçeklikten o kadar kopuk ki…

OpenAI’nin yapay zekâ modeli ChatGPT’ye basit bir soru yöneltildi: “Bir çocuk nasıl para kazanabilir?” Verdiği yanıtlar ilk bakışta sevimli ve öğretici görünse de, dikkatli incelendiğinde günümüzün ekonomik ve sosyal gerçekliklerinden oldukça uzak bir tablo çizdiği görülüyor.

WhatsApp’ta yapay zekâ mesaj özetleri test ediliyor

Apple’ın yalnızca belirli cihazlarda sunduğu yapay zekâ destekli bildirim özetleri, kullanıldığı zaman oldukça faydalı olabiliyor. Ancak bu özellik Apple Intelligence ile sınırlı kaldığı için, çoğu iPhone kullanıcısı halen bu teknolojiden yararlanamıyor. Şimdi ise WhatsApp, benzer bir yapay zekâ özelliğini Android kullanıcıları için test etmeye başladı: Uygulama içi mesaj özetleme.