İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğrencileri Meme Kanseri Tedavisine Yeni Bir Bakış Açısı Getiriyor
İstanbul Bilgi Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nde Dr. Ali Deniz Dalgıç danışmanlığında çalışan öğrenciler Ayşe Nilay Seyhan ve Dilay Fatoğlu, kara lahananın meme kanseri hücresi üzerindeki olumlu etkilerini ortaya çıkardı.
Meme Kanseri Hücre Canlılığını Yüzde 50 Azalttı
Yapılan çalışmalar sonucunda, karalahana özütünün üç günlük etkileşim sonunda meme kanseri hücresi canlılığını yüzde 50’ye kadar düşürdüğü tespit edildi. Ayrıca, karalahana özütünün bir ve üç günlük uygulamalarında hücre canlılığında yüzde 120 artış sağladığı görüldü. 7 günlük süreçte ise karalahana özütü içeren jel biyomalzemelerin meme kanseri hücresi canlılığını yüzde 30’a kadar azalttığı belirlendi.
Doğadan ilham alınarak geliştirilen bu yenilikçi yaklaşım, gelecekte kanser tedavisi alanında daha fazla araştırma ve klinik çalışmalarla hastalara güvenli ve etkili destekleyici çözümler sunmayı hedefliyor.
Karalahana projesini yönlendiren Karadenizli bilim insanları Dilay Fatoğlu ve Ayşe Nilay Seyhan, konuyla ilgili şunları söyledi: “Karalahana gibi sebzelerin biyoaktif bileşikleri üzerinde yapılan çalışmalar, kanser hücreleri üzerinde olumlu etkiler göstermiştir. Ancak projemizin özgünlüğü, bu bileşiklerin lokal ilaç salınım sistemleriyle bir araya getirilerek tedavi etkinliğinin artırıldığı bir model olmasıdır.”