IMO Ankara Şubesi, Grand Kartal Otel’deki yangına ilişkin raporunda tek tek sıraladı: İhmaller zinciri öldürdü

Bolu’da Kartalkaya’da Yaşanan Yangın Faciası Hakkında İMO Raporu

Bolu’nun Kartalkaya beldesinde bulunan Grand Kartal otelde meydana gelen yangında 78 kişi hayatını kaybetti. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi, yangın faciasıyla ilgili bir rapor yayınladı.

Rapora göre, faciada etkili olan önemli faktörler arasında, yangın algılama sisteminin mevzuata uygun olmaması ve devreye girmemesi, duman dedektörlerinin ve acil durum butonlarının çalışmaması, acil durum aydınlatma sisteminin yetersiz olması, aydınlatma araçlarının bataryalarının boş olması, yönlendirme işaretlerinin yetersiz olması ve yangın dolaplarındaki su bağlantılarının yetersiz olması yer alıyor.

Yangın sonrasında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, otelde iki yangın merdiveni olduğunu iddia etmişti. Ancak İMO raporunda, otelde sadece bir yangın merdiveni bulunduğu ve bu durumun yönetmeliklere aykırı olduğu belirtildi. Ayrıca raporda, otelde bulunan beş asansörün yangın algılama ve uyarı sistemine entegre edilmediği de açıklandı.

İMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Onur Özergene, afete dönüşen her olayın birden fazla sebebin bir araya gelmesiyle meydana geldiğini belirtti. Özergene, bu nedenle alınması gereken önlemlerin bütüncül bir şekilde ele alınıp uygulanması gerektiğini vurguladı.

Özergene ayrıca, olay sonrası yaşanan denetim karmaşasının bilinçli bir karmaşa olduğunu ifade ederek, yapılan bakanlık denetlemesinde neden yangınla ilgili herhangi bir kusur bulunamadığının, periyodik kontrolleri yapan firmaların denetlenip denetlenmediğinin ve işverenlerin ödediği iş sağlığı ve güvenliği sistemlerinin ülke gerçekleriyle örtüşüp örtüşmediğinin sorgulanması gerektiğini belirtti.

İnşaat Mühendisleri Odası’ndan ‘Bağımsız Komisyon Kurulsun’ Çağrısı

Olay günü Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen bilirkişilerin hazırladığı ön rapordan sonra Adalet Bakanlığı tarafından heyetin görevden alınmasının ve Adalet Bakanı tarafından oluşturulan raporun yok sayılmasının güvensizliği derinleştireceğine dikkat çeken Özergene, Adalet Bakanlığı’nın sis perdesini kaldırması ve olayın siyasi bir cezalandırmaya dönüşmesini engellemek için meslek odalarının bağımsız bir heyet oluşturarak olay yerinde inceleme yapması gerektiğini söyledi. Bu heyette, konusunda uzman makine mühendisleri, elektrik mühendisleri, mimarlar ve inşaat mühendislerinin yer alması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Semaver, nazarlık, halı: Türklerin eski eşyalarını topluyorlar

Strasbourg’daki Alsas Müzesi, 2027’deki açılışına hazırlanırken Türk toplumuna da çağrıda bulundu: “Kültürel mirasınızı paylaşın, göç hikayeniz yaşasın.”

İsrail Hamas’ın ateşkes önerisinde değişiklik yapmak istediğini iddia etti

İsrail yönetimi, Gazze’de ateşkes için Hamas’ın Katar önerisinde değişiklikler yapmaya çalıştığını iddia ederek bunların kabul edilemez olduğunu savundu. Katar’da yapılacak ateşkes görüşmelerine katılmak için İsrail heyetinin bugün yola çıkacağı belirtildi.

Fransa’da 102 yıl sonra bir ilk: Halkın kullanımına açıldı

Fransa’nın başkenti Paris’teki Seine Nehri, 102 yıl aradan sonra yeniden halkın kullanımına açıldı.

Çöken 5 katlı binada ölü sayısı 16’ya yükseldi

Pakistan’ın Karaçi kentinde dün çöken ve daha önce “tehlikeli” ilan edilen 5 katlı binada can kaybı 16’ya yükseldi. Enkaz altında hâlâ 20 kişi olduğu tahmin ediliyor, arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Kılıçdaroğlu, dün tutuklanan Tunç Soyer’i ziyaret edecek

Kılıçdaroğlu, dün tutuklanan Tunç Soyer’i ziyaret edecek

Özgür Özel: Ferdi Zeyrek’in eşine ‘soruşturma’ sözü veren savcının tayini çıktı

CHP lideri Özgür Özel, Ferdi Zeyrek’in eşinin verdiği ‘yolsuzlukla ilgili dosyalara’ soruşturma sözü veren başsavcının başka ile tayin edildiğini ileri sürdü.