Güneş’in güney kutbuna ait ilk görüntüler paylaşıldı

Güneşin Güney Kutbuna Ait İlk Görüntüler Yayınlandı

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) dün yayımladığı görüntüler, Solar Orbiter’ın mart ayında, yaklaşık 64 milyon kilometre uzaklıktan Güneş’in güney kutbunu çektiğini gösteriyor. Bu görüntüler, Güneş’in maksimum aktivite döneminde elde edildi.

Solar Orbiter, ESA’nın NASA ile ortaklaşa geliştirdiği bir proje olup 2020 yılında Florida’dan fırlatıldı. Güneş’in güney kutbunu incelemek için yörüngesini eğerek hareket eden uzay aracı, Venüs’ün yer çekimi desteğiyle Güneş’e 17 derecelik bir açıyla baktı. Gelecekte yapılacak Venüs manevraları ile bu açının 30 dereceye çıkarılması planlanıyor, bu da kutup bölgelerine yönelik daha net gözlemler yapılmasını sağlayacak.

İlk Bakış ve Beklentiler

Solar Orbiter’ın kutupları incelemekten sorumlu ekip lideri Prof. Sami Solanki, “Bu sadece ilk bir bakış, asıl önemli veriler ilerleyen zamanlarda gelecek. Uzay aracı önce güney kutbunu inceledi ve şimdi kuzeye doğru bakıyor. Kuzey kutbuna ait verilerin yakın zamanda elde edilmesi bekleniyor” dedi.

Magnetik Alanlar ve Güneş Döngüsü

Güneş fizikçisi Hamish Reid ise “Tam olarak neyle karşılaşacağımızdan emin değiliz. Muhtemelen daha önce bilmediğimiz şeyleri göreceğiz. Dünya’nın net bir kuzey ve güney kutbu varken, şu anda Güneş’in güney kutbunda hem kuzey hem de güney manyetik alanları mevcut. Bu durum, Güneş’in manyetik alanının tersine dönme aşamasında olduğuna işaret ediyor” diye konuştu.

865 Bin Mil Çapında Dev Bir Güneş Küresi

Güneş, yaklaşık 865 bin mil çapında dev bir küredir ve elektrik yüklü sıcak gazlardan oluşur. Güneş’in güçlü manyetik alanı, yaklaşık 11 yılda bir kutuplar arasında yer değiştirir, buna Güneş döngüsü denir. Profesyoneller, Solar Orbiter’ın toplayacağı verilerin, gelecek Güneş döngüsü çalışmalarına katkı sağlayacağını belirtti.

Related Posts

Bolsonaro’ya ev hapsi

Brezilya mahkemesi, darbe planlamakla suçlanan eski Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro hakkında ev hapsi kararı aldı.

Hakkari’de endişeli bekleyiş: Rojda Asmin’den hala iz yok

Hakkari’nin Çukurca ilçesinde 16 Temmuz’da evden çıkıp, geri dönmeyen Rojda Asmin Ediş’i arama çalışmaları sürüyor.

Başakşehir’de kadın cinayeti

İstanbul Başakşehir’de bir kişi, tartıştığı eşini bıçakla öldürdü.

Los Angeles’ta araç kalabalığa daldı: En az 20 yaralı

Los Angeles’ta bir arabanın kalabalığın arasına dalması sonucu dördü ağır olmak üzere en az 20 kişi yaralandı.

Buraya gitmeden önce bir daha düşünün… Ölüm Vadisi’nde ‘ölüm’ sıcaklığı

ABD’nin California eyaletindeki Ölüm Vadisi’nde sıcaklık 46°C’ye ulaştı; yetkililer ziyaretçileri uyarı tabelalarıyla bilgilendiriyor.

Hacılar’da ‘Doğamızda Hareket Var’ Etkinliği Çocuklarla Buluştu

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş. tarafından düzenlenen ‘Doğamızda Hareket Var’ etkinliği, Hacılar Cumhuriyet Meydanı’nda çocuklara yönelik çeşitli aktivitelerle dolu bir gün sundu. Etkinlik, ailelerin yoğun katılımıyla renklenirken, Başkan Bilal Özdoğan etkinliğin sosyal etkileşim ve fiziksel aktivite açısından değerli olduğuna dikkat çekti.