Çin’de imalat sektörü aktivitesi, Trump’ın tarife artışlarının etkisiyle daralma seyrine girdi

Çin İmalat Sanayi PMI Nisan Ayında Gerileyerek 49’a Düştü

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Nisan 2025’te bir önceki aya göre 1,5 puan düşüşle 49’a geriledi.

İki ülke arasındaki tarife anlaşmazlığı, özellikle ihracata dayalı olan Çin imalat sektöründe ekonomik aktivitenin son 16 ayın en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu.

Ocak ayında 49,1’e düşen endeks, şubat ayında 50,2’ye yükselmiş, mart ayında ise 50,5’e çıkarak geçen yılın son çeyreğindeki genişleme eğilimini yeniden göstermişti.

Yeni Siparişler ve İstihdam Geriledi

İmalat sanayi PMI içinde yeni siparişler alt endeksi 51,8’den 49,2’ye düşerken yeni ihracat siparişleri alt endeksi 49’dan 44,7’ye kadar geriledi.

İstihdam alt endeksi 48,2’den 47,9’a düşerken fabrika istihdamında azalma yaşandı. Tarife artışı beklentisiyle ön sevkiyatların artmasıyla sürekli artan tamamlanmış ürün alt endeksi de tarife artışlarının ardından 48’den 47,3’e düştü.

UİB Kıdemli İstatistikçisi Cao Çinghı, aktivitedeki düşüşün, son aylarda kaydedilen yükselişin yol açtığı yüksek baz seviyesini ve dış koşullardaki ani değişiklikleri dikkate aldıklarını belirtti.

İmalat Dışı PMI Değerleri

Hizmetler, inşaat, madencilik ve tarım gibi sektörleri kapsayan imalat dışı PMI, mart ayında 0,4 puan azalarak 50,4’e indi. Ocak ayında 50,2 olan endeks, şubatta 50,4’e, martta ise 50,8’e yükselmişti.

İnşaat sektörü alt endeksi 53,4’ten 51,9’a düşerken yeni siparişler alt endeksi 43,5’ten 39,6’ya geriledi. Hizmetler sektörü alt endeksi ise 50,3’ten 50,1’e indi. PMI endeksleri, 50’nin üzerindeki değerlerle ekonomik büyümeyi, altındaki değerlerle ise azalmayı gösteriyor.

“Karşılıklı Tarifeler” ve Çin’in Tepkisi

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da, Çin dahil ticaret ortaklarına yönelik “karşılıklı tarifeler” kapsamında ek gümrük vergileri getireceğini duyurdu.

Çin’in benzer şekilde karşılık vermesi sonucunda iki ülke arasında yaşanan tarife restleşmesinde ABD, Çin’e uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 145’e kadar yükseltirken, Çin de ABD’ye yüzde 125 oranında gümrük vergisi uyguladı. Diğer ülkelerdeki ek tarifeler 90 gün ertelenirken, Çin’e yönelik tarifeler hemen yürürlüğe konuldu.

Related Posts

Fitch Ratings’den kritik Türkiye kararı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 7 Mayıs’ta Türkiye ve bankacılık sektörü konulu webinar düzenleyecek.

Üniversiteli İlay’ın zayıflamak için başladığı meyve serüveni girişimciliğe dönüştü

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi İlay Ülker (23), kilo vermek için tüketmeye başladığı tropikal meyveler sayesinde girişimci oldu.

Küresel piyasalar ABD büyümesine odaklandı

ABD Başkanı Donald Trump, görevdeki ilk 100 gününü geride bırakırken, uyguladığı politikaların ekonomi üzerinde yarattığı olumsuzluklarla küresel piyasalarda karışık bir seyir izleniyor. Gözler, bugün ABD’de ve Avro Bölgesi’nde açıklanacak başta büyüme verisi olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi.

Liste değişti: Tarım Bakanlığı sahte markaları ifşa etti!

Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesini güncelledi. Yeni listede peynirden zeytinyağına kadar birçok üründe taklit ve tağşiş tespit edildi.

Fed finansal istikrara yönelik en büyük riski açıkladı!

ABD Merkez Bankası finansal istikrara yönelik en büyük riski açıkladı. Finansal İstikrar Raporu’nda politika belirsizliklerine ve ABD’nin borcuna da dikkat çekildi.

Şimşek’ten 41 milyar dolarlık borç planı: Türkiye’nin geleceği proje finansmanına emanet

Bakan Şimşek, 6 uluslararası finans kuruluşuyla yapılan anlaşmalarla Türkiye’ye 41 milyar dolarlık uzun vadeli proje finansmanı sağlanacağını açıkladı. Kaynaklar, altyapı ve dönüşüm projelerinde kullanılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir