Bebeğin sırtında 7.7 santimetrelik ‘balon’ oluştu

Bebeğin Sırtındaki Doğumsal Anomali

Uzmanlar tarafından yapılan incelemeye göre, bebeğin sırtında bulunan anomali, 7.7 x 7.1 x 5.3 santimetre boyutlarındadır. Bu yapı, omuriliği çevreleyen dokunun omurgadaki bir boşluğa sızması sonucu meydana gelmiştir.

Spina bifida, bebekler arasında sıkça görülen bir doğumsal bozukluktur ve doğan her 5 ila 8 bebekten birini etkiler. Normal şartlarda, gebeliğin erken dönemlerinde oluşan nöral tüp, beyni ve omuriliği geliştirir. Ancak bazı durumlarda omurga üzerinde boşluklar meydana gelir. Bebeğin durumunda ise meningosel adı verilen bir spina bifida türü bulunmaktadır. Bu durum, omuriliği çevreleyen sıvının dışarı çıkmasına neden olur.

Bilim insanları, spina bifida’nın kesin nedenlerini henüz tam olarak belirlememiş olsa da genetik, çevresel faktörler ve beslenme alışkanlıklarının etkili olabileceğini düşünmektedir. Örneğin, folik asit eksikliği, kötü kontrol edilen diyabet veya bazı epilepsi ilaçlarının kullanımı gibi durumlar, spina bifida riskini artırabilir.

2024 yılının 28 Aralık tarihinde New England Journal of Medicine’de yayımlanan bir rapora göre, bu vakada belirtilen risk faktörlerinin hiçbirinin etkili olmadığı görülmüştür. Bu durum, spina bifida’nın temel nedenlerinin hala net olmadığını göstermektedir.

Bu tür vakalar, spina bifida gibi doğumsal anomalilere karşı farkındalığı artırmada önemli bir rol oynamaktadır. Erken teşhis ve tedavi, bu tür bozuklukların yönetiminde kritik bir öneme sahiptir.

Uzmanlar, spina bifida gibi durumları engellemek için gebelik döneminde folik asit takviyesinin önemini vurgulamaktadır. Ayrıca, gebelik planlayan kadınların düzenli sağlık kontrollerini yaptırmaları ve doktor tavsiyelerine uymaları gerektiğini belirtmektedirler.

Related Posts

Karadenizin kızları kanseri karalahanayla iyileştirecek

Bilgi Üniversitesi’nden Ayşe Nilay Seyhan ve Dilay Fatoğlu, karalahanadan elde ettikleri özütle meme kanseri hücrelerinin canlılığını yüzde 50’ye kadar düşüren jel biyomalzeme geliştirdi.

Her prostat ameliyat gerektirmez

Prostat büyümesi ya da kanser tanısı alan herkesin ameliyat olması gerekmez. Bazı durumlarda izlemek bile yeterlidir. Doğru tedavi kararı yaş, genel sağlık şikâyet düzeyi ve yaşam kalitesi beklentisine göre kişiye özel verilir.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun açıklaması, ‘Adım doğru ancak yön belirsiz’ diye değerlendirildi: HPV aşısı ücretsiz oluyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, HPV aşısının yıl sonunda uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Aşının ücretsiz olması için mücadele eden hukukçular ise içeriğine dikkat çekerek, “Sınırlı koruyuculu değil, dokuz bileşenli ve etkili versiyon tercih edilmeli” uyarısında bulundu. “Adım doğru ancak yön belirsiz” değerlendirmesi yapıldı.

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli