Bakan Mehmet Şimşek: “Enflasyon düşüyor, düşecek”

“`html

Bakan Mehmet Şimşek: “Enflasyon Düşüyor, Düşecek”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Antalya Diplomasi Forumu çerçevesinde gerçekleşen “Küresel Sınamalar ve Türkiye’nin Görünümü” panelinde, uluslararası ekonomik bağlamda Türkiye’nin konumunu değerlendirdi. Şimşek, “Yürütülen programa dair kararlılığımızı sürdürüyoruz. Güçlü bir siyasi destekle enflasyonun düşmekte olduğunu dile getirdik.” ifadelerini kullandı.

Panelde, Türkiye‘nin küresel ekonomik belirsizlikler karşısında daha dayanıklı olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, dış ticaret, enerji dönüşümü ve yenilikçi teknolojiler gibi alanlarda yapılan reformları vurguladı. Uluslararası Para Fonu (IMF) tahminlerine göre dünya genelinde gayri safi yurtiçi hasılada %7’lik bir gerileme beklenmekte. Şimşek, “Ticaret savaşları ve jeopolitik gerginlikler küresel üretimi olumsuz etkiliyor. Türkiye’nin bu duruma karşı daha az kırılgan olmasını sağlamak için ekonomik reformlarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

İç Talep Öncü Rol Oynuyor

Bakan Şimşek, Türkiye‘nin büyüme modelinin ihracata bağlı olmadığını belirtti. “Tarihsel olarak net ihracat, ekonomik büyümeye kısıtlayıcı etkide bulundu. Türkiye ekonomisinin ana dinamosu iç taleptir.” vurgusunu yaparak, bu durumun ülkenin dış ticaret daralmalarına karşı daha dirençli olmasını sağladığını ifade etti.

Yüzde 62’si serbest ticaret anlaşmasına sahip ülkelere gerçekleştirilen ihracata değinen Şimşek, “Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimizin sürmesi, ihracatımızı korumak açısından büyük önem taşıyor.” dedi. Ayrıca, bölgesel işbirliklerinin kritik bir öneme sahip olduğuna da dikkat çekti.

Enerji ve Lojistik İnovasyonu

Türkiye’nin Orta Koridor projesinin bir parçası olduğunu hatırlatan Bakan Şimşek, Irak’tan Türkiye’ye ve oradan Londra ile Pekin’e uzanacak yeni kalkınma koridorları üzerinde çalıştıklarını paylaştı. Projelerin maliyet etkinliği ve lojistik çözümleri artırdığına vurgu yaptı. “Biz, barış ve güvenliğe yatırım yaparak, bu süreçten kazanç sağlamayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Enflasyonla Mücadele Kararlılığı

Enflasyonla mücadelelerinde kararlılık mesajı veren Şimşek, “Enflasyon düşüyor ve düşmeye devam edecek. Bu programın uygulanması için her türlü adımı attık. Siyasi destek açık ve yönetecek güce sahibiz.” dedi. Kısa vadeli piyasa dalgalanmalarının enflasyon hedeflerini etkileyebileceğinden bahsetti, ancak dezenflasyon sürecinin devam edeceği konusundaki inancını sürdürdüğünü belirtti.

Borç ve İstihdam Durumu

Global borçların artışına da dikkat eden Bakan Şimşek, Türkiye’nin borçluluğunun dünya ve gelişmekte olan ülkeler ortalamasının altında olduğunu vurguladı. “Yatırımcılar şuanda gelişmekte olan piyasalardan çekilen bir tavır alıyor, ama Türkiye, temel ekonomik göstergeleriyle dikkat çekecek.” ifadelerini kullandı.

Yaşlanan nüfus sorununa değinen Şimşek, Türkiye’nin genç nüfus avantajını ve kadın istihdamını artırmayı hedefleyen reformları sürdürme gerekliliğine dikkat çekti. Her yıl nitelikli bir milyon üniversite ve meslek lisesi mezununu iş gücüne kazandırdıklarını belirtti.

Teknolojideki Yükseliş

Bakan Şimşek, Türkiye’nin savunma sanayisinde yerlilik oranının %80’e kadar yükseldiğini belirtti. “25 yıl önce en büyük ithalatçılardan biri idik, şimdi ise ilk 10 ihracatçı arasında yer alıyoruz.” diyerek, sektördeki gelişmeleri aktararak 3 bin 500 işletme ve 1.100 projeye sahip olduklarını açıkladı.

Ayrıca, yapay zekâ alanında Türkiye’nin mezun sayısının yüksek olduğu ve bu alandaki teknolojik yatırımların, inovasyonun elzem olduğunu vurguladı.

Yeşil Dönüşüm Ekonomik Bir Zorunluluk

Yenilenebilir enerji yatırımlarını yalnızca çevresel açıdan değil, ekonomik açıdan da önemli bir gereklilik olarak gören Şimşek, elektrik üretiminin %50’sinin bu kaynaklardan sağlandığını ve bunu %70’e çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

Geleceğe Yönelik Hedefler

Son 20 yıl içerisinde Türkiye’nin ortalama %5,3 büyüdüğünü belirten Bakan Şimşek, “Güçlü temellerle daha parlak bir gelecek inşa etmek istiyoruz.” şeklinde açıkladı. Yüksek teknolojili üretimi artırmayı hedefleyerek 2030’a kadar bu alana 30 milyar dolarlık yatırım çekmeyi planladıklarını belirtti.

Türkiye Global Ölçekte Yükseliyor

Medikal turizmden oyun sektörüne kadar farklı alanlarla Türkiye’nin küresel arenada öne çıktığını vurgulayan Şimşek, altyapıya yapılan yatırımların toplamda 300 milyar doları bulduğunu, 200 milyar dolarlık daha ek yatırım yapılmasının planlandığını sözlerine ekledi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol.


Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / BEGÜM AKSOY – Politika

“`

Related Posts

Xiaomi ucuz ev üretti, 11 bin TL’lik fiyatı ile yoğun talep görüyor

Proje kapsamında toplam 2.658 adet daire yer alıyor. Göz kapaştıcı bir tasarıma sahip olan dairelerin her biri 29 metrekare büyüklüğünde, eşyalı olarak ve aylık 280 dolarlık (yaklaşık 11 bin TL) kirayla çalışanların kullanımına sunuldu. Dairelerde …

TRT 1 canlı izle 24 Haziran: Benfica Bayern Münih maçı TRT 1 canlı yayın izle

2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası C Grubu’nda bu akşam Benfica ile Bayern Münih karşı karşıya gelecek. Saat 22.00’da başlayacak mücadele TRT 1 ekranlarından ve Tabii platformu üzerinden canlı olarak yayınlanacak. TRT 1 canlı yayınını izlemek isteyen ve Benfica Bayern Münih mücadelesindeki önemli dakikaları ve golleri takip etmek isteyenler sayfamızdaki linki kullanmaları yeterli. İşte Benfica Bayern Münih maçı TRT 1 canlı izleme sayfası ve maçtan notlar.

En güçlü astronomi kamerasından ilk görüntüler geldi: Sonuçlar büyüleyici!

Vera Rubin Gözlemevi’nin kullandığı dünyanın en güçlü astronomi kamerası olarak kabul edilen cihazdan ilk görüntüler gelmeye başladı. Galaksiler, Nebulalar ve 2.000’in Üzerinde Asteroit!

Drone sürüleri zihinle uçuyor! Beynin komutası

İnsansız hava araçları (UAV), yani drone’lar, tarımdan güvenliğe, lojistikten sinematografiye kadar birçok alanda hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak bu araçların kontrolü genellikle karmaşık kumandalar, radyo denetleyicileri veya …

ChatGPT’ye bir çocuğun nasıl para kazanacağını sordu: Yanıtlar gerçeklikten o kadar kopuk ki…

OpenAI’nin yapay zekâ modeli ChatGPT’ye basit bir soru yöneltildi: “Bir çocuk nasıl para kazanabilir?” Verdiği yanıtlar ilk bakışta sevimli ve öğretici görünse de, dikkatli incelendiğinde günümüzün ekonomik ve sosyal gerçekliklerinden oldukça uzak bir tablo çizdiği görülüyor.

WhatsApp’ta yapay zekâ mesaj özetleri test ediliyor

Apple’ın yalnızca belirli cihazlarda sunduğu yapay zekâ destekli bildirim özetleri, kullanıldığı zaman oldukça faydalı olabiliyor. Ancak bu özellik Apple Intelligence ile sınırlı kaldığı için, çoğu iPhone kullanıcısı halen bu teknolojiden yararlanamıyor. Şimdi ise WhatsApp, benzer bir yapay zekâ özelliğini Android kullanıcıları için test etmeye başladı: Uygulama içi mesaj özetleme.