Asya kıtasında yeni bir devlet: Belucistan bağımsızlığını ilan etti

Beluçlar: İran’ın Kadim Halkı

Beluçlar, İran halkı olan eski bir topluluktur ve güçlü bir etnokültürel kimliğe sahiptir. Bu halk genellikle Pakistan, İran ve Afganistan’da yaşamaktadır.

Geleneksel toprakları büyük ölçüde Pakistan’ın güneybatısında, günümüzde Belucistan eyaletinde bulunan Beluçlar, ülkenin en fakir ve en dışlanmış bölgelerinden biri olan Pakistan’ın toplam yüzölçümünün yaklaşık yüzde 44’ünü oluşturur.

Beluçlar ile Pakistan arasındaki anlaşmazlık, 1948’de Pakistan tarafından ilhak edilen yarı özerk Kalat prenslik devletinin varlığının sona ermesine kadar uzanmaktadır.

Pakistan ordusu tarafından bastırılan silahlı ayaklanmalarla sık sık karşı karşıya kalan Beluçlar, daha fazla özerklik, ekonomik haklar ve kültürel kimliklerinin tanınmasını talep etmektedir.

Belucistan’ın zengin doğal kaynakları, özellikle doğal gaz ve Gwadar limanı, bölgedeki gerginliğin bir başka nedenidir. Bu zenginliklerin yerel halka fayda sağlamadan sömürüldüğü iddia edilmektedir.

Pakistan ve Hindistan arasındaki gerilimin ortasında Belucistan’ın bağımsızlık ilanı, bölgedeki durumu daha da tırmandırabilecek tehlikeli bir gelişmedir. Bu durum, tüm Güney Asya ve ötesi için derin stratejik ve insani sonuçlar doğurabilir.

Related Posts

New York Belediyesine Müslüman başkan geliyor! Zohran Mamdani ön seçimi kazandı

ABD’nin New York kentinde düzenlenen Demokrat Parti’nin belediye başkanlığı ön seçimlerini Müslüman aday Zohran Mamdani kazandı. ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta Mamdani’yi “komünist” şeklinde nitelendirmişti.

Aşırı sıcaklar can aldı! Ülkede kırmızı alarm ilan edildi

İtalya’da son günlerde etkisini arttıran aşırı sıcak hava sebebiyle bugün 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. İtalya Sağlık Bakanlığı, 18 kentte yüksek sıcaklıklar dolayısıyla “kırmızı alarm” ilan etti

Bakan şovda, ormanlar alev alev!

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Türkiye’nin dört bir yanında devam eden orman yangınlarına karşı yetersiz hava müdahalesini sert sözlerle eleştirdi. Orman yangınları sürerken Bakan Yumaklı’nın “Tarihin en güçlü hava gücüne sahibiz” açıklamasına rakamlarla yanıt verdi Öztürkmen, “Sadece 1 uçak eklenmiş! İhaleler iptal, uçaklar ortada yok” dedi.

Suriye’ye kritik zirve için davet geldi

Kremlin, Suriye yönetimini Rusya-Arap Zirvesi’ne davet etmeye hazırlanıyor. Peskov, ilişkilerin süreceğini ve Suriye’de çıkarları olduğunu vurgularken, Trump’ın yaptırımları kaldırma kararını da egemen bir tercih olarak değerlendirdi.

Huzurevini terk edip cruise gemisine taşındı: 15 yıl boyunca dünyayı dolaşacak

Huzurevini terk edip cruise gemisine taşındı: 15 yıl boyunca dünyayı dolaşacak

Hatay ateş çemberinde: Yangın evlere sıçradı, tahliyeler başladı

Hatay’da orman yangını nedeniyle göz gözü görmüyor. İki gündür yangınlarla mücadele devam ederken yangın evlere sıçradı, Alahan tahliye ediliyor.