Araştırma sonuçları yayımlandı: Bebeklerin ilk adımında genetik ve çevre etkisi

Genetik Faktörler Bebeklerin Yürüme Zamanını Etkiliyor

Doğum ağırlığı, prematüre doğum, hareket etme imkânı ve beslenme gibi etkenler uzun süredir bebeklerin yürüme zamanını etkilediği biliniyordu. Ancak Surrey Üniversitesi’nden psikoloji ve genetik profesörü Angelica Ronald’ın açıklamaları, genetik faktörlerin de bu süreçte en az diğer faktörler kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Ronald, Euronews Health’e verdiği demeçte, ebeveynlerin çocuklarını destekleyebileceğini ancak kontrol edebilecekleri bir zaman dilimi olmadığını belirtirken, genlerin de büyük bir rol oynadığını vurguladı.

Norveç, Hollanda ve İngiltere’den yaklaşık 71 bin çocuğun katıldığı Nature Human Behaviour dergisinde yayımlanan bir araştırmada, bebeklerin yürüme zamanındaki farklılıkların yaklaşık dörtte birinin 11 genetik belirteçle açıklanabildiği tespit edildi.

Araştırmacılar, bu genetik belirteçlerin büyük çoğunluğunun beyin büyüklüğü, yapısı ve bilişsel işlevlerle bağlantılı olduğunu ve erken yürümeyle ilişkilendirilen genlerin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile de örtüştüğünü belirtti.

Araştırmacılar, daha aktif ve kısa dikkat süresine sahip bebeklerin hareket ederek erken yürümeye başlayabileceğini düşünüyor. Ancak Ronald, bazı çalışmaların 18 aydan sonra yürümeye başlamanın gelişimsel sorunlara işaret edebileceğini savunmasına rağmen, her çocuğun gelişiminin farklı olduğunu ve yürümeye başlama yaşı konusunda geniş bir normal aralık bulunduğunu belirtiyor.

Ronald ve araştırma ekibi, ileride genetik yapı ile çevresel koşulların birlikte nasıl çalışarak çocuk gelişimini şekillendirdiğini daha detaylı bir şekilde incelemeyi amaçlıyor. Ronald, “Erken ya da geç yürümek, çocuğun genel gelişimi hakkında tek başına yeterli bilgi vermez. Her çocuğun ritmi farklıdır ve bu da son derece normaldir,” diyerek ebeveynleri endişelenmemeleri konusunda uyarıyor.

Related Posts

TRT 1 canlı izle 24 Haziran: Benfica Bayern Münih maçı TRT 1 canlı yayın izle

2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası C Grubu’nda bu akşam Benfica ile Bayern Münih karşı karşıya gelecek. Saat 22.00’da başlayacak mücadele TRT 1 ekranlarından ve Tabii platformu üzerinden canlı olarak yayınlanacak. TRT 1 canlı yayınını izlemek isteyen ve Benfica Bayern Münih mücadelesindeki önemli dakikaları ve golleri takip etmek isteyenler sayfamızdaki linki kullanmaları yeterli. İşte Benfica Bayern Münih maçı TRT 1 canlı izleme sayfası ve maçtan notlar.

En güçlü astronomi kamerasından ilk görüntüler geldi: Sonuçlar büyüleyici!

Vera Rubin Gözlemevi’nin kullandığı dünyanın en güçlü astronomi kamerası olarak kabul edilen cihazdan ilk görüntüler gelmeye başladı. Galaksiler, Nebulalar ve 2.000’in Üzerinde Asteroit!

Drone sürüleri zihinle uçuyor! Beynin komutası

İnsansız hava araçları (UAV), yani drone’lar, tarımdan güvenliğe, lojistikten sinematografiye kadar birçok alanda hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak bu araçların kontrolü genellikle karmaşık kumandalar, radyo denetleyicileri veya …

ChatGPT’ye bir çocuğun nasıl para kazanacağını sordu: Yanıtlar gerçeklikten o kadar kopuk ki…

OpenAI’nin yapay zekâ modeli ChatGPT’ye basit bir soru yöneltildi: “Bir çocuk nasıl para kazanabilir?” Verdiği yanıtlar ilk bakışta sevimli ve öğretici görünse de, dikkatli incelendiğinde günümüzün ekonomik ve sosyal gerçekliklerinden oldukça uzak bir tablo çizdiği görülüyor.

WhatsApp’ta yapay zekâ mesaj özetleri test ediliyor

Apple’ın yalnızca belirli cihazlarda sunduğu yapay zekâ destekli bildirim özetleri, kullanıldığı zaman oldukça faydalı olabiliyor. Ancak bu özellik Apple Intelligence ile sınırlı kaldığı için, çoğu iPhone kullanıcısı halen bu teknolojiden yararlanamıyor. Şimdi ise WhatsApp, benzer bir yapay zekâ özelliğini Android kullanıcıları için test etmeye başladı: Uygulama içi mesaj özetleme.

Android 16 yayınlandı! Yenilikler neler?

Google, Android 16 ile daha fazla özelleştirme seçeneği sunuyor. Güvenlik tarafı ve erişilebilirlik için de iyileştirmeler bulunuyor.