Anne kız ipek böceği yetiştiricisi oldu: 45 günde hasat! Kilosu 3 bin lira…

Muğla’da Anne ve Kızı İpek Böceği Yetiştiriciliği Yapıyor

Muğla’nın Seydikemer ilçesinde yaşayan anne ile kızı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hibe desteğiyle 4 yıldır ipek böceği yetiştiriciliği işine devam ediyor.

Girmeler Mahallesi’nde yaşayan 3 çocuk annesi 26 yaşındaki Filiz Hanife Keleş ve annesi 56 yaşındaki Gülizar Gürhan, internetten gördükleri ipek böcekçiliği işine girmeye karar verdiler.

Ev hanımı olan anne kız, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteklediği “Arıcılık, İpek Böcekçiliği, Kaz ve Hindi Yetiştiriciliği Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi”ne başvurarak yüzde 100 hibe desteği almaya hak kazandılar. Keleş asil listede yer alırken, annesi Gürhan da yedekler arasında bulunmasına rağmen daha sonra hibe desteği almaya hak kazandı. Anne kıza 120’şer metrekarelik “ipek böceği besleme evi” yapıldı ve birer dönüme 300 dut fidanı dikildi.

Yılda yaklaşık 100 kilo koza üreten anne kız, ipek böceği yetiştiriciliği işine devam ediyor ve dördüncü hasadı da bu yıl gerçekleştirdi.

Kilo Başı 2-3 Bin Lira

Filiz Hanife Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem çocuklarıyla ilgilendiğini hem de ipek böcekçiliği işini sürdürebildiğini belirtti.

İpek böceği yetiştiriciliğine yüzde 100 hibe desteğiyle başladığını söyleyen Keleş, “Böcekler ilk geldiklerinde gözle bile görülemeyecek kadar küçük oluyorlar, biz onları besleyerek yaklaşık parmak boyutuna getiriyoruz. Başta korkuyorduk ama şimdi alıştık ve onları sevebiliyoruz. Zararsız hayvanlar” dedi.

İlk başlarda hayvanların fazla dut yaprağı tüketmediğini belirten Keleş, 15 gün sonra bir römork dut yaprağının neredeyse iki öğün yettiğini söyledi.

Bahçedeki dut yapraklarının yetmediğini belirten Keleş, “Muğla Büyükşehir Belediyesi, Çobanlar Mahallesi’ne büyük bir dut bahçesi kurdu. Biz de mahallemize bir dut bahçesi kurulmasını istiyoruz. Eğer yeterli dut yaprağımız olsa, belki 300 kilo kozayı alabilecek bir alanımız var. Geçen yıl kilosu 1000 liraydı, ancak bu yıl 2-3 bin lira olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

45 Günde Hasat Ediliyor

Devletin verdiği yüzde 100 hibe desteğiyle 4 yıl önce kızıyla üretime başladıklarını belirten Gülizar Gürhan, Koza Birlik’ten gelen böceklerin yaklaşık 45 gün sonra kozaya dönüşerek hasat edildiğini aktardı.

Related Posts

Toplanan inek sütü miktarı nisanda 981 bin 10 ton oldu

Türkiye genelinde toplanan inek sütü miktarı, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 artarak 981 bin 10 tona yükseldi.

Borsa güne nasıl başladı? (12 Haziran 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,28 değer kazanarak 9.686,11 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 71,36 puan ve yüzde 0,74 azalışla 9.614,75 puana geriledi. Bankacılık …

New York borsası coştu: Çin anlaşması piyasaları uçuruyor mu? (11 Haziran 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,04 artarak 42.882,86 puana yükseldi. S&P 500 endeksi yüzde 0,18 artışla 6.049,38 puana, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,33 kazançla 19.779,36 puana ulaştı. ABD’nin Çin ile tarifeler konusunda anlaşması ve ülkede …

Ticaret açığı Bulgaristan’ı endişelendiriyor

Bulgaristan Ulusal İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan verilere göre, Nisan 2025’te ülkenin ticaret açığı, bir önceki yılın aynı ayındaki 1.100 milyon levadan yaklaşık 1.876,9 milyon levaya yükseldi. Bu keskin artışın temel nedeni, ihracatın …

Evin önüne duba koyma devri bitti: Avukat Şen vatandaşa şikayet yollarını sıraladı

Avukat Özlem Şen, Türk kanunlarına göre kamu yollarına sandalye, duba, şişe gibi nesneler koyarak park yeri ayırmanın yasal olmadığını vurguladı. Şen, bu tür uygulamaların hukuka aykırı olduğunu ve şikâyet edilmesi durumunda cezai yaptırımlarla karşılaşılabileceğini belirtti.

Şatafattan merkez de rahatsız

Enflasyonla mücadelede iktidardan destek arayan Merkez Bankası, kamuya tasarruf yaptırılması halinde enflasyonla mücadelenin daha etkin olacağını rapor etti.