Ağrıyla başlıyor, krampla devam ediyor! Varis akciğerde pıhtıya neden oluyor

Varis Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Varis, kadınlarda daha sık görülen bir hastalıktır ve her 5 kişiden 1’inde görülme olasılığı vardır. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Eyüp Murat Ökten, günümüz tıp teknolojisiyle varisin tedavi edilebilir olduğunu belirtiyor. Erken teşhis durumunda operasyon gerektirmeden modern tıp yöntemleriyle etkili bir şekilde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hastalığın erken dönemlerinde ağrı, bacak damarlarında belirginleşme ve hafif şişlik gibi belirtiler ortaya çıkar. Erken teşhis, hastalığın etkili bir şekilde tedavi edilmesine olanak tanır.

Her 5 Kişiden 1’ini Etkileyen Bir Sorun

Varis, ülkemizde görülme oranı yüzde 20 olup her 5 kişiden 1’ini etkileyen yaygın bir sorundur. Özellikle pandemi dönemiyle birlikte hareketsizlik arttıkça varis görülme sıklığı da artmaktadır. Kadınlarda hormonel değişimler, hamilelik, doğum kontrol ilaçları kullanımı ve genetik yatkınlık varis oluşumuna neden olabilen faktörler arasında yer almaktadır. Risk etkenleri arasında yaş, genetik faktörler, hamilelik, obezite, hareketsizlik ve uzun süre ayakta durma da bulunmaktadır.

Ağrı ve Kramplarla Başlayan Varis

Varis hastalığı, toplardamarlarda genişleme ve kirli kan akışında bozulma ile damarların belirgin ve kıvrımlı bir görünüm almasıyla kendini gösterir. Başlangıçta sadece görüntü rahatsızlığı yaratan varis ilerledikçe ağrı ve kramplara neden olabilmektedir. Ağrı genellikle bacaklarda şişlikler, ödem, kaşıntı, yanma hissi, merdiven çıkarken zorlanma ve bacak krampları ile birlikte ortaya çıkar. Varis belirtilerinde hafifletici tedavilerin yanı sıra ileri aşamalarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Ciddi Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir

Varis, sadece estetik bir sorun olarak düşünülmemelidir. Tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. İlerleyen vakalarda ciddi kanamalar ve akciğer atardamarına pıhtı kaçması gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Varisten kurtulmanın mümkün olduğunu belirten uzmanlar, erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile hastalığın kontrol altına alınabileceğini söylüyorlar.

Hayat Tarzı Değişiklikleri ve Düzenli Kontroller

Varis tedavisi sonrasında hastaların hayat tarzlarını değiştirmeleri ve düzenli kontrolleri ihmal etmemeleri önemlidir. Sporun hayatlarının bir parçası haline gelmesi, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaları tedavinin başarısını artırabilir. Varis tedavisi, hastanın yaşam kalitesini arttırmayı hedeflerken, ilerleyen komplikasyonları önlemeye yönelik önlemler de içermektedir.

Related Posts

Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun açıklaması, ‘Adım doğru ancak yön belirsiz’ diye değerlendirildi: HPV aşısı ücretsiz oluyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, HPV aşısının yıl sonunda uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Aşının ücretsiz olması için mücadele eden hukukçular ise içeriğine dikkat çekerek, “Sınırlı koruyuculu değil, dokuz bileşenli ve etkili versiyon tercih edilmeli” uyarısında bulundu. “Adım doğru ancak yön belirsiz” değerlendirmesi yapıldı.

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

Kekik suyu hangi hastalıklara iyi gelir? İşte cevabı

Limon ve sarımsağı geride bırakan kekik suyu, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleriyle vücuttaki iltihabı azaltıyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Doğru kullanıldığında sindirimden cilt sağlığına kadar birçok alanda doğal şifa sunuyor.

Genetiğin şifresi sporun yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.

Uzmanı uyardı: Anne adayları, yaz tatili planlarken bunlara dikkat!

Uzmanı uyardı: Anne adayları, yaz tatili planlarken bunlara dikkat!