ABD’den 175 milyar dolarlık hava savunma sistemi ‘Altın Kubbe’: 4 katmanlı füze kalkanı yolda

T24 Dış Haberler

ABD, ülke topraklarını balistik füze tehditlerine karşı korumak için “Altın Kubbe” adını verdiği yeni bir savunma sistemi üzerinde çalışıyor.

İsrail’in “Demir Kubbe” sisteminden esinlenen ancak kapsamı çok daha geniş olan proje, hem uzaydan hem karadan gelecek saldırılara karşı çok katmanlı bir kalkan oluşturmayı hedefliyor. Pentagon’un öncülüğünde yürütülen bu sistemin, teknoloji devleri ve savunma şirketlerinin iş birliğiyle 2028’e kadar tamamlanması planlanıyor. 

Sunuma göre uzay katmanında, füze tehditlerini tespit edip uzaydan vurabilecek sensörler ve önleyici füzeler yer alacak. Kara tabanlı bölümde ise Orta Batı’da yeni bir füze üssü, mevcut savunma sistemine eklenecek yeni nesil önleyici füzeler, radarlar ile THAAD ve Patriot sistemleri bulunacak. Ayrıca mobil savunma unsurlarının da hızlıca konuşlandırılabilecek şekilde tasarlandığı aktarıldı.

Yetkililer, projenin maliyetinin 175 milyar dolara ulaşabileceğini, ancak kaç füze, radar veya üssün gerekeceğinin henüz net olmadığını söyledi. Kongre, temmuz ayında 25 milyar dolar kaynak ayırırken, Trump yönetimi 2026 bütçesinde 45,3 milyar dolar daha talep etti.

Altın Kubbe’nin, ABD ana karası, Alaska ve Hawaii’yi kapsayan geniş bir alanı koruması planlanıyor.

Projede Lockheed Martin, Northrop Grumman, RTX ve Boeing’in yer aldığı, ancak SpaceX’in adının geçmediği kaydedildi. Pentagon’un, sanayi, üniversiteler ve diğer kurumlarla iş birliği yaptığı; sistemin hâlâ geliştirme aşamasında olduğu vurgulandı.

Sistemin liderliğini, Temmuz 2025’te göreve başlayan Uzay Kuvvetleri Komutan Vekili Orgeneral Michael Guetlein yürütüyor.

Related Posts

Trump Putin görüşmesine Ukrayna sabotajı iddiası

Rusya Savunma Bakanlığı, ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında cuma günü Alaska’da yapılması planlanan görüşme öncesi Ukrayna’nın görüşmeyi sabote etme hazırlığı içinde olduğunu iddia etti. Rusya Savunma Bakanlığı …

Yüzlerce mağazada satılan peynir raflardan kaldırılıyor

Kuzey İrlanda’da satılan SPAR Chèvre Keçi Peyniri, Listeria riski nedeniyle acil olarak geri çağrıldı. Uzmanlar tüketicilere tüketmeyin uyarısında bulunurken, ürünü iade etmeleri yönünde uyardı.

Trump acil durum ilan etmişti: Ulusal muhafızlar Washington DC’de

ABD Başkanı Trump’ın tüm itirazlara rağmen başkent Washington’da “güvenliği sağlamak”, “suç oranlarını düşürmek” ve “kenti evsizlerden arındırmak” için acil durum ilan etmesinin ardından ulusal muhafızlar kente müdahaleye başladı. İlk saatlerde onlarca kişi gözaltına alındı.

Yangının ortasında temizlik kurtardı

Çanakkale’deki orman yangınında çok sayıda tarla ve bahçe de küle döndü. Ancak bir çiftçinin zeytinliği, kısa süre önce yaptığı zemin temizliği sayesinde zarar görmedi. Aytaç Kök, tarlasını yangından nasıl kurtardığını anlattı. (Haber: Sinan Kunter Kamera: Muhammet Tarakçı)

5 Süper Lig kulübü disipline sevk edildi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Hukuk Müşavirliği, 5 Trendyol Süper Lig ekibini çeşitli nedenlerle Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na (PFDK) sevk etti.

İstanbul’da denize girmek yasaklandı

İstanbul’da etkili olması beklenen rüzgâr ve fırtınaya ilişkin uyarı yapılırken, 3 ilçede denize girmek yasaklandı.