AB ABD tarifelerine karşı önlem hazırlıyor

Von der Leyen, ABD’nin karşılıklı tarifeleri duyurmasının ardından, AB-Orta Asya Zirvesi için bulunduğu Semerkant’ta açıklama yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın AB de dahil bütün ülkelere yönelik duyurduğu tarifelerin dünya ekonomisine büyük bir darbe olduğunu belirten von der Leyen, bundan derin üzüntü duyduğunu vurguladı.

Von der Leyen, karşılıklı tarifelerin muazzam sonuçlar doğuracağına işaret ederek, “Küresel ekonomi büyük zarar görecek, belirsizlik artacak ve korumacılık daha fazla yükselecek. Bunun sonuçları dünya çapında milyonlarca insan için korkunç olacak.” dedi.

ENFLASYON ARTACAK UYARISI

Tarifelerin etkilerinin hemen hissedileceğine ve dünya çapındaki tüketicilere zarar vereceğine dikkati çeken von der Leyen, “Milyonlarca vatandaş daha yüksek market faturalarıyla karşı karşıya kalacak. İlaçlar ve ulaşım daha pahalı olacak. Enflasyon artacak.” diye konuştu.

Von der Leyen, belirsizliğin artacağını, tedarik zincirlerinin bozulacağını ve külfetli bürokrasi ortaya çıkacağını ifade ederek, ABD ile iş yapmanın maliyetinin büyük ölçüde artacağını anlattı.

Küresel ticaret sisteminde bir düzen kalmadığına işaret eden von der Leyen, ABD’nin ticaret ortaklarını karmaşa ve kaos içine soktuğunu belirtti.

Von der Leyen, küresel ticaret sisteminde ciddi eksiklikler olduğu ve bazılarının bundan haksız menfaat elde ettiği konusunda ABD Başkanı Trump’a katıldığını dile getirdi.

Küresel ticaret sistemini ekonominin gerçeklerine uygun hale getirmek için yapılacak her türlü çabayı desteklemeye hazır olduğunu vurgulayan von der Leyen, “Ancak şunu da açıklığa kavuşturmak istiyorum. İlk ve son aracınız olarak tarifelere başvurmak sorunu çözmeyecektir.” şeklinde konuştu.

Von der Leyen, transatlantik ticarette engelleri kaldırmak için ABD ile müzakere etmeye her zaman hazır olduklarını anımsatarak, “Aynı zamanda, karşılık vermeye de hazırız. Çelik üzerindeki tarifelere yanıt olarak ilk karşı önlem paketini zaten tamamlıyoruz. Şimdi, müzakereler başarısız olursa çıkarlarımızı ve işletmelerimizi korumak için daha fazla karşı önlem almaya hazırlanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yeni tarifelerin dolaylı etkilerinin neler olacağını yakından takip edeceklerine işaret eden von der Leyen, “Küresel kapasite fazlasını ve pazarımıza damping yapılmasını kabul etmeyiz.” dedi.

Von der Leyen, Avrupa’nın çıkarlarını ve değerlerini savunacaklarını belirterek, sorunların müzakere yoluyla giderilebileceğini anlattı.

ABD tarifelerinin kaçınılmaz olarak ortaya koyacağı etkilere hazırlıklı olmaları gerektiğini ifade eden von der Leyen, “Avrupa, bu fırtınayı atlatmak için ihtiyaç duyduğu her şeye sahip.” diye konuştu.

ABD Başkanı Trump, yarından itibaren ABD’nin diğer ülkelere karşılıklı tarifeler uygulayacağını ve temel tarife oranının yüzde 10 olacağını duyurdu.

Bu kapsamda, Çin’e yüzde 34, AB’ye yüzde 20, Vietnam’a yüzde 46, Tayvan’a yüzde 32, Japonya’ya yüzde 24, Hindistan’a yüzde 26 oranında karşılıklı tarife uygulanması öngörülüyor.

 

Related Posts

Bakanlık açıkladı! Merkezi yönetim brüt borç stoku 10 trilyon 750,5 milyar lira oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 30 Nisan itibarıyla merkezi yönetim brüt borç stoku verilerini açıkladı. Buna göre, merkezi yönetim brüt borç stoku, nisan sonu itibarıyla 10 trilyon 750,5 milyar lira oldu. Borç stokunun 4 trilyon 892 milyar liralık kısmı …

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklisine 27 bin TL’ye varan promosyon: Bankalar tek tek açıkladı

Emekli promosyonlarında Mayıs ayı güncellemeleri açıklandı. Bankalar, maaşını taşıyan emeklilere 27 bin TL’ye varan nakit promosyon fırsatları sunuyor. Peki hangi banka ne kadar ödeme yapıyor, şartlar neler?

AB’den büyüme uyarısı: Ekonomik tahminler aşağı yönlü revize edildi

Avrupa Birliği Komisyonu, küresel ticaret gerilimleri ve ABD’nin korumacı adımları nedeniyle Euro Bölgesi’nin 2025 ekonomik büyüme tahminini yüzde 1,3’ten 0,9’a çekti. Ticari belirsizliklerin etkisiyle 2026 beklentileri de aşağı yönlü revize edilirken, raporda AB’nin küresel şoklara karşı savunmasız olduğu vurgulandı.

Yatırımcılar dikkat: Altında 6 ayın en kötü haftalık performansı

Tamamlanan haftada, altının ons fiyatı, ABD-Çin ticaret geriliminin azalmasıyla zayıflayan güvenli liman talebi ve yükselen dolar endeksinin etkisiyle gerileyerek 3 bin 200 dolar seviyesine indi.

Bakan Bayraktar yeni keşfedilen gazın değerini açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar “Göktepe-3 kuyusunda testler neticelendi. Hamdolsun 75 milyar metreküplük, piyasa değeri 30 milyar dolar olan büyük bir rezervi keşfettik.” dedi. Enerji Uzmanı Dr. İzzet Alagöz ise “”Dünyada denizden doğalgaz çıkartan ilk 5 ülke arasına girdik.” ifadesini kullandı.

Bu hafta yatırım araçlarının performansı belli oldu

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 2,96 değer kazanırken, dolar/TL yüzde 0,21 artış, avro/TL yüzde 0,63, altının gram fiyatı yüzde 4,48 azalış kaydetti.