Ekonomi daralmaya devam ediyor: Kapanan şirket sayısı sert yükseldi

TOBB Mayıs Ayı Şirket İstatistiklerini Açıkladı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), mayıs ayına ilişkin kurulan-kapanan şirket istatistiklerini paylaştı.

Mayıs ayında kurulan şirket sayısı, nisana göre %15,5 artarak 7.590’dan 8.765’e yükseldi. Kapanan şirket sayısı ise %13,2 artarak 2.921’e çıktı. Geçen ay 2.580 şirket kapanmıştı. Geçen yılın aynı dönemine göre mayısta kurulan şirket sayısı %13 azalırken, kapanan şirket sayısı %5,9 arttı.

Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı %12,3 artarken, şirket sayısı %13, kooperatif sayısı ise %32,5 azaldı.

Mayıs ayında kapanan şirket sayısında %5,9, kooperatif sayısında %23,3 artış olurken, gerçek kişi ticari işletme sayısında %8,7 azalış yaşandı.

Ardağan’da Şirket Kuruluşu Gerçekleşmedi

Geçen ay Ardağan’da şirket kuruluşu gözlenmedi.

Mayıs ayında kurulan toplam 8.956 şirket ve kooperatifin %87,8’ini limitet şirketler, %10,1’ini anonim şirketler, %2,1’ini kooperatifler oluşturdu. Şirketlerin %37,3’ü İstanbul, %11’i Ankara ve %6,3’ü İzmir’de kuruldu.

Ay içerisinde kurulan şirket ve kooperatiflerin 2.973’ü ticaret, 1.322’si inşaat ve 1.067’si imalat sektöründe faaliyet gösterdi.

Kurulan gerçek kişi ticari işletmelerin 710’u inşaat, 341’i toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 89’u ise imalat sektöründe hizmet vermeye başladı.

Mayıs ayında kapanan şirket ve kooperatiflerin 1.062’si toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 426’sı imalattan ve 295’i inşaattan kaydedildi.

Kapanan gerçek kişi ticari işletmelerin 433’ü toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 174’ü inşaat, 91’i ise imalat sektöründe hizmet veriyordu.

Mayıs ayında 191 kooperatif kurulurken, bu kooperatiflerin 125’i konut, 40’ı işletme ve 8’i turizm sektöründe hizmete başladı. Diğerleri farklı alanlarda hizmet veriyor.

Yabancı Ortak Sermayeli Şirketler

Geçen ay kurulan 568 yabancı ortak sermayeli şirketten 21’i Çin ve 14’ü Türkmenistan ortaklığına sahipti.

İş yapan yabancı ortak sermayeli şirketlerin 76’sı anonim, 492’si limitet şirket statüsünde faaliyet gösteriyor.

Kurulan bu şirketlerin 326’sı uzmanlaşmamış toptan ticaret, 113’ü bilgisayar programlama, 108’i ise ikamet amaçlı ve amaçsız binaların inşaatı sektöründe faaliyet göstermektedir.

Geçen yılın aynı dönemine göre bu yılın ocak-mayıs döneminde Türkiye’de kurulan şirket sayısı %2,6 azalarak 44.896’ya geriledi.

Aynı dönemde kapanan şirket sayısı ise %12 artarak 11.108’e ulaştı.

Related Posts

SGK uzmanı Karakaş: Memur ve memur emeklisi enflasyon rakamları kadar güncelleme alamayacaklar

SGK uzmanı Karakaş: Memur ve memur emeklisi enflasyon rakamları kadar güncelleme alamayacaklar

Memur ve emekliler dikkat! Son 4 gün kaldı: İşte maaşlara beklenen zam oranı

Memur ve emeklilerin zamlı aylıkları için gözler önümüzdeki haftaya çevrildi. 3 Temmuz’da Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıklayacağı kritik veri ile birlikte maaşlara yapılacak zam oranı da netleşecek. Peki SSK ve Bağkur emeklileri ile memur ve memur emeklileri ne kadar zam alacak? En düşük emekli aylığı ne olur? İşte detaylar… 

Yemeksepeti’ne büyük onur: Superbrands ödülü Kazandı!

Superbrands Türkiye tarafından bu yıl 20’nci yılı kutlanan ve sekizincisi gerçekleştirilen değerlendirme süreci sonucunda Yemeksepeti’ne “Süper Marka” ödülünü verdi. Süreç, 3 bin 674 aday markanın saptanmasıyla başladı. Bu markalar; finansal …

İki akaryakıt devi birleşiyor mu? Haberi bile hisseleri uçurdu!

İngiltere merkezli enerji devi BP’nin hisseleri, Shell’in olası satın alma girişimine ilişkin çıkan haberlerin etkisiyle çarşamba günü sert bir yükseliş yaşadı. Wall Street Journal’ın gündeme taşıdığı bu iddialar, yatırımcılar arasında büyük heyecan …

Mahkeme onayladı: Martı’ya lisans geliyor!

İstanbul 7’nci İdare Mahkemesi, Martı’nın e-ulaşım lisansı almasına onay verdi. Böylece Martı TAG hizmeti, yasal zeminde faaliyet göstermeye devam edecek. MARTI, E-ULAŞIM LİSANSI İÇİN MAHKEME KARARIYLA ONAYLANDI Türkiye’de mikromobilite çözümleri …

Türkiye’nin ‘Yıldız Teknoparkı’andan girişimcilere dev yatırım! 1 Milyar TL’ye imza attılar

Yapay zeka, fintech, insurtech, gaming, mobility, healthtech, agritech ve edutech gibi yenilikçi alanlarda, yüksek ihracat potansiyeline sahip girişimler için YTÜ Yıldız Teknopark ve BV Portföy ortaklığında kurulan Yıldız Techno GSYF, girişimcilere …