Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Sıcak Havalarda Su Tüketiminin Önemi

Sıcak havalarda özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınılması gerektiğini belirten İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Kıdır, yaz aylarında su tüketiminin diğer sıvılarla değil, sadece suyla karşılanması gerektiğini vurguladı. Sulu meyveler, suyun yerini tam anlamıyla tutamadığını belirten Kıdır, fazla meyve tüketiminin kan şekerini yükseltebileceğini ve karaciğer yağlanmasına yol açabileceğini söyledi.

Yaz aylarında terleme ve buharlaşmanın artmasıyla vücuttan kaybedilen sıvının yerine konmamasının organ fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyebileceğini belirten Kıdır, güneş çarpmasının da ciddi bir durum olduğunu ve belirtiler fark edildiğinde hızlı müdahale gerektiğini ifade etti.

Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için yeterli su alımının önemine dikkat çeken Kıdır, özellikle yaz aylarında terleme ile artan sıvı kaybının yerine konmamasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

İleri yaştaki bireyler, kalp hastaları, diyabet ve hipertansiyon hastaları, böbrek yetmezliği olanlar ve çocukların sıvı kaybına karşı daha hassas olduklarını belirten Kıdır, bu grupların yeterli sıvı alımına özellikle dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Kıdır, yetişkin bir bireyin günlük ortalama 2 ila 2,5 litre su tüketmesi gerektiğini belirtti.

Güneş çarpmasının belirtilerini anlatan Kıdır, güneş altında uzun süre kalmamanın ve yeterli su tüketmemenin vücut ısısının artmasına ve güneş çarpmasına neden olabileceğini ifade etti. Ayrıca, meyve, kola, çay gibi içeceklerin suyun yerini tutmadığını ve hatta çay ve kahvenin idrar söktürücü etkisiyle sıvı kaybını artırabileceğini belirtti.

Yaz aylarında su ihtiyacının arttığını dile getiren Kıdır, genelde kilo başına 35 CC üzerinden su ihtiyacının hesaplandığını ancak sıcak havalarda bu miktarın artırılması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Her prostat ameliyat gerektirmez

Prostat büyümesi ya da kanser tanısı alan herkesin ameliyat olması gerekmez. Bazı durumlarda izlemek bile yeterlidir. Doğru tedavi kararı yaş, genel sağlık şikâyet düzeyi ve yaşam kalitesi beklentisine göre kişiye özel verilir.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun açıklaması, ‘Adım doğru ancak yön belirsiz’ diye değerlendirildi: HPV aşısı ücretsiz oluyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, HPV aşısının yıl sonunda uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Aşının ücretsiz olması için mücadele eden hukukçular ise içeriğine dikkat çekerek, “Sınırlı koruyuculu değil, dokuz bileşenli ve etkili versiyon tercih edilmeli” uyarısında bulundu. “Adım doğru ancak yön belirsiz” değerlendirmesi yapıldı.

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

Kekik suyu hangi hastalıklara iyi gelir? İşte cevabı

Limon ve sarımsağı geride bırakan kekik suyu, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleriyle vücuttaki iltihabı azaltıyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Doğru kullanıldığında sindirimden cilt sağlığına kadar birçok alanda doğal şifa sunuyor.