Gazze mayın tarlası gibi

İsrail’in Gazze’ye Attığı Bombaların Tehlikeli Boyutu Ortaya Çıktı

İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye attığı bomba sayısı ve ağırlığı, İkinci Dünya Savaşı sırasında Hiroşima’ya atılan bomba sayısından kat kat daha fazla. Ancak bunlardan binlercesi patlamadı. Katil İsrail gazetesi Haaretz’in ekonomi eki The Marker’ın internet sitesinde yayınlanan bir rapora göre, İsrail’in Gazze Şeridi’ne attığı ancak patlamayan mühimmat sayısının önemli ölçüde arttığı belirtildi. Rapora göre, Gazze’ye atılan ancak patlamayan toplam bomba sayısının yüzde 20’sine ulaştığı ifade edildi. Yerel ve uluslararası örgütler ise İsrail’in aylardır sürdürdüğü soykırım bombardımanları sonucu Gazze’nin farklı bölgelerinde bulunan patlamamış mühimmatların tehlikesi konusunda defalarca uyardı.

40 BİNDEN FAZLA HAVA SALDIRISI

The Marker’da yayınlanan söz konusu rapora göre, İsrail ordusunun yaptığı araştırmalar, Kassam Tugayları’nın Gazze’deki İsrail askeri araçlarını hedef aldığı patlamalarda, İsrail hava kuvvetleri tarafından atılan ancak patlamayan mühimmatı geri dönüştürerek ürettiği mühimmatı kullandığını ortaya koydu. Gazetenin raporunda, İsrail ordusunun 2024 yılı sonu itibarıyla Gazze’ye yönelik hava saldırılarının sayısının 40 bini aştığı kaydedildi.

BİR TONLUK MÜHİMMAT 30 BİN DOLAR

Birleşmiş Milletler Mayın Eylem Servisi (UNMAS), atılan mayınların yüzde 5 ila 10’unun patlamadığını tahmin ettiği belirtildi. Raporda, terör devleti İsrail Hava Kuvvetleri’nin, 2025 yılı başına kadar en az 3 bin civarında patlamamış mühimmatın varlığından haberdar olduğu aktarıldı. İsrail ordusunun Gazze’yi bombalamak için kullandığı her bir tonluk mühimmatın maliyetinin 20 ila 30 bin dolar arasında değiştiği bilgisi paylaşıldı.

SOYKIRIM UZARSA BEDELİ AĞIR OLUR

Bu patlamamış bombaların, İsrail’in son 1,5 yıl içerisinde on milyonlarca dolar değerindeki binlerce ton patlayıcı maddeyi kendi isteği dışında Hamas’a aktardığı vurgulandı. Söz konusu mühimmatların Kassam Tugayları’na binlerce patlayıcı madde üretmesine olanak sağladığına dikkat çekildi. Raporda, bu durumun, patlayıcı cihazların kullanımının Hamas’la yaşanan çatışmada merkezi bir faktör haline geldiği ve Gazze’de sayıları yüksek olan İsrail askerinin öldürüldüğü bir dönemde yaşandığı ifade edildi. Raporda, İsrail Güvenlik Kabinesi’nin Gazze Şeridi’ndeki askeri operasyonları genişletme planını onaylaması nedeniyle bedelin daha ağır olmasının beklendiğine vurgu yapıldı.

NEDENİ TEKNİK ARIZAYMIŞ

Haaretz’in raporunda, Siyonist İsrail ordusunun Gazze’ye attığı mühimmatın büyük bölümünün patlamamasının nedeninin teknik bir arıza olduğu iddia edildi. Raporda, Gazze’ye düzenlenen on binlerce hava saldırısının, İsrail ordusunun fünye stokunun azalmasına yol açtığı kaydedilirken bu durumun somut örneğini arayan herkesin, savaşın başlangıcından bu yana fünye üreten İsrailli Aret şirketinin hisse senetlerinin yüzde 2000’den fazla değer kazanmasında bulacağına dikkat çekildi.

ESKİ FÜNYELERİ KULLANDILAR

İsrail ordusunun, stokların azalması nedeniyle çeşitli kaynaklardan topladığı veya ABD’den aldığı, bazıları onlarca yıllık eski fünyeleri kullanmaya başladığı aktarılan Haaretz’in raporunda, bunun sonucunda patlamamış bomba oranı, toplam atılan bombaların yüzde 2’sini oluşturuyor. Bu oranın İsrail Hava Kuvvetleri’nin Gazze Şeridi’nde kullandığı bazı bombalarda yüzde 20’ye çıktığı bildirildi. Kassam Tugayları’nın patlamamış bombaları kullanmasının karmaşık bir şey olmadığı vurgulanan raporda, bazı durumlarda kesilen bombanın içindeki patlayıcı maddeyi çıkarıp, patlayıcı olarak kullanılmak üzere büyük bir metal konteynere aktardıkları dile getirildi.

KÜÇÜK BİR KISMI PATLADI İDDİASI

Katil İsrail Ordu Sözcülüğü, ordunun Gazze bölgesinde patlamamış bombaların yarattığı tehditle başa çıkmak için her türlü çabayı gösterdiğini öne sürdü. Yapılan açıklmada, Gazze’deki hedeflere atılan on binlerce mühimmattan yalnızca küçük bir kısmının hedeflenen noktada tam olarak patlamadığını savunuldu. Ordu Sözcülüğü, İsrail ordusunun, yöntem ve çabalarının bir parçası olarak patlamamış bombaları tespit edip etkisiz hale getirerek, mümkün olduğunca imha etmeye çabaladığını iddia etti. Ancak zalim İsrail ordusunun iddialarının aksine, Gazze’nin her tarafına dağılmış savaş kalıntıları ve patlamamış mühimmatlar, Gazzelilerin hayatı için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

KATLİAM DURMUYOR

Terör devleti, Gazze’deki soykırımı aralıksız sürdürüyor. Gazze Şeridi’ndeki Filistin Hükümeti, dün akşam yaptığı açıklamada son 24 saatte İsrail saldırılarında 102 kişinin öldüğünü, 193 kişinin yaralandığını bildirdi. Açıklamadanın ardından İsrail, sivillerin toplandığı bir caddeyi vurdu; 33 kişi hayatını kaybetti, en az 80 kişi yaralandı.

Related Posts

Dünya liderlerinden yeni Papa’ya tebrik mesajları

Kardinaller meclisinin ikinci gününde yeni Papa’nın seçilmesi, tüm dünyada dikkatle izleniyor. Katolik Kilisesi’nin yeni lideri 14’üncü Leo’ya, dünya liderlerinden tebrik mesajları geldi. Mesajlarda barış, dinler arası diyalog ve küresel iş birliği …

İsrail basınından ‘ateşkes’ iddiası: Trump duyurabilir

İsrail basını, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu hafta sonu Gazze’deki saldırılara son verecek bir anlaşma taslağını duyurabileceğini ileri sürdü.

15 yılda 15 bin kişi öldü

Yeni araştırmalar, iklim krizinin tetiklediği orman yangınlarının ABD’de her yıl binlerce ölüme ve duman kaynaklı ekonomik zarara yol açtığını ortaya koydu. 2006 ile 2020 arasında yapılan 15 yıllık çalışmada yaklaşık 15 bin kişinin yaşamını yitirdiği belirlendi.

Hamas, Papa 14. Leo’yu kutladı, Gazze halkına destek istedi

Hamas, papa seçilen ilk ABD’li Kardinal Robert Prevost’i tebrik etti ve Gazze’deki soykırıma karşı durma ve ezilenlere destek olma konusunda ondan selefinin yolundan gitmesini talep etti.

AYM kararına tepkiler çığ gibi büyüyor

Anayasa Mahkemesi’nin, sokak hayvanlarının toplanarak barınaklara gönderilmesini öngören yasal düzenlemeye ilişkin iptal talebini reddetmesine hayvan hakları savunucularından tepki geldi. Yaşatacağız Platformu, kararın ardından Kadıköy Süreyya Operası önünde basın açıklaması yaptı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Moskova’da

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Büyük Vatanseverlik Savaşı Zaferi’nin yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek programa katılmak üzere Rusya’nın başkenti Moskova’ya geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir