Güncel Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Altıncılar %10 kazanıyormuş

Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz’ın “Soyuluyoruz ey halkım. Türkiye’de altından elde edilen her 100 liranın 90 lirası şirketin kasasına giriyor, Türkiye’ye sadece 10 lira kalıyor” diyerek eleştirdiği Kışladağ Altın Madeni’nden yanıt geldi.

Tüprag Genel Müdürü Mehmet Yılmaz: “Türkiye Ekonomisine Katkı Yüksek”

Madeni işleten Tüprag Genel Müdürü Mehmet Yılmaz, Türkiye’nin altından en yüksek devlet hakkı alan ülke olduğunu vurgulayarak, kazançlarının büyük bir kısmının ülke ekonomisine aktarıldığını belirtti. Yılmaz’a göre, her 100 lira kazançtan 80-90 lirası ülke ekonomisine giderken, şirkete sadece 10 ile 20 lira kalıyor.

Devletin Aldığı Pay Yüzde 11

Yılmaz, ürettikleri altının yurt dışına çıkmadığını ve devletin her aşamayı yakından takip ettiğini ifade etti. Aynı zamanda Türkiye Madenciler Derneği Başkanı olan Yılmaz’a göre, üretilen altının yüzde 18.75’i devlete aitken, yasal indirimlerle bu oran yüzde 11.25’e düşüyor. Mehmet Yılmaz, kazanç dağılımını şu şekilde açıkladı: “Her 100 lira kazançtan 25 lirası devlete hakkı, orman bedeli, vergiler ve diğer yasal ödemelere gitmektedir. 55 lira ise işletme ve personel maliyetlerine ayrılırken, yüzde 10’u yatırıma yönlendiriliyor. Sonuç olarak şirket, 100 liralık gelirden sadece 10 ile 20 lira kar elde edebiliyor ve geri kalanı ülke ekonomisinde kalıyor.”

‘1.8 Milyar TL Vergi Ödedik’

Yılmaz, Kışladağ işletmesinde Tüprag’ın bugüne kadar 165 ton altın ürettiğini açıkladı. Geçen yıl Türkiye’den çıkardıkları altın için ise 1.8 milyar TL devlet hakkı, 1.5 milyar TL Kurumlar Vergisi ve 270 milyon lira orman bedeli ödediklerini belirtti.