Rosatom’dan yeni roket motoru: Mars’a yolculuğun süresi kısalıyor

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’daki bilim insanları, en az 6 newton gelişmiş itme performansı ve saniyede en az 100 kilometre özgül itme sağlayan manyetik plazma hızlandırıcıya dayalı bir plazma elektrikli roket motorunun laboratuvar prototipini geliştirdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, proje, 2025’te teknolojik liderlik için yeni ulusal girişim “Yeni Nükleer ve Enerji Teknolojileri”nin bir parçası olarak ortaya çıkan Rusya’da nükleer bilim, mühendislik ve teknolojiyi ilerletmeyi amaçlayan kapsamlı programın bir parçası olarak geliştirildi.

AA’nın aktardığına göre, Darbeli-periyodik modda çalışan bu tür bir motorun ortalama gücü 300 kilovata ulaşabiliyor. Bu motorlar, uzay aracının uzayda kimyasal motorların kapasitesinin ötesinde hızlara ulaşmasını sağlıyor ve yakıt ihtiyacını 10 kat azaltarak yakıt tüketimini daha verimli hale getiriyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Rosatom’un Troitsk’teki Araştırma Enstitüsü Bilimden Sorumlu Birinci Genel Müdür Yardımcısı Aleksey Voronov, şu anda geleneksel motorlara sahip bir uzay aracının Mars’a tek yönlü yolculuğunun neredeyse bir yıl sürebildiğini ve kozmik radyasyona maruz kalma göz önüne alındığında astronotlar için önemli bir risk oluşturduğunu ifade etti.

Voronov, plazma motorların, uçuş süresini sadece 30 ila 60 güne düşürerek Mars’a dönüş görevlerini olanaklı hale getirebileceğine dikkati çekerek, “Bir prototipin oluşturulması, motorun gelecekte uzayda ‘nükleer çekiciler’ için uygun olup olmadığını ve üretim maliyetlerini düşürmenin mümkün olup olmadığını göstermesi açısından projede önemli bir kilometre taşıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Troitsk bölgesindeki sahada, plazma roket motoru prototipini ve diğer benzer teknolojileri test etmek için büyük ölçekli bir deney tesisi inşa ediliyor. Tesisin ana ekipmanı olan vakum odasının çapı 4 metre ve uzunluğu ise 14 metre. Odanın yüksek verimli vakum pompalama ve ısı çekişi için benzersiz sistemlerle donatılması planlanıyor. Bu sistemler uzay benzeri koşulların oluşturulmasını mümkün kılıyor.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Bilim kurgu değil, gerçek: Elektriği taşıyabilen bakteri keşfedildi

Oregon kıyılarındaki çamura gizlenmiş bu bakteri, vücudundaki nikel liflerle elektron taşıyarak enerji devrimini başlatabilir. Bilim, bakır tellerden çok daha ilginç bir alternatife işaret ediyor.

WhatsApp’a yeni emojiler geliyor

WhatsApp’a yeni emojilerin geleceği ortaya çıktı. Yeni sebze, bayrak ve yorgunluk ifadesi de dahil olmak üzere 8 emoji yakında sunulacak.

Düzenli olarak yaptığınız bu hata sayısız bitki ve hayvanı öldürüyor

Evde kullandığınız bir kalem pil ya da cep telefonunuzun eski bataryası… Ömrünü tamamladıktan sonra çöp kutusuna attığınız bu küçük atıklar, doğada yıllarca çözünmeden kalıyor ve sessiz birer katile dönüşüyor.

e-Devlet Tarife Karşılaştırma Sistemi sonunda geldi!

Mobil haberleşmeden sabit internete, televizyon hizmetlerinden telefon tarifelerine kadar birçok farklı iletişim hizmetini kapsayan yeni tarife karşılaştırma sistemi e-Devlet Kapısı üzerinden erişime açıldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu …

Oyun severlere kötü haber… GTA 6’nın çıkış tarihi ertelendi

Ünlü oyun serisi Grand Theft Auto’nun merakla beklenen yeni bölümü GTA VI’nın çıkış tarihi ertelendi. Yapımcı firma Rockstar Games, GTA 6’nın yeni çıkış tarihini duyurdu. GTA 5 ise oyun tarihinin en çok satan ikinci oyunu olmuştu.

Microsoft: Windows 11 24H2 sürümü herkes için indirilebilir

Microsoft, Windows 11 24H2 sürümünü geçen yılın Ekim ayında yayınladı. Windows 11 2024 güncelleştirmesi, Dosya Gezgini’nde yeni özellikler, Telefon Bağlantısı ve Güç Ayarları arayüzüyle güncellenmiş Başlat menüsü, görüntülü görüşmeye yönelik …