Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, 20 yıl boyunca sigara içen hemşire Sevda Derinsu, Sağlıklı Hayat Merkezi’nden aldığı uzman desteğiyle sadece üç ayda bağımlılığını geride bırakarak sağlıklı bir yaşama merhaba dedi. Yüksekova Toplum Sağlığı Merkezi’nde görev yapan Derinsu, tütün ürünlerinin sağlığa olan zararları hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen projelerden etkilenerek bu adımı attı.
Başlangıçta “Bu saatten sonra bırakmanın ne faydası var?” gibi düşüncelerle önyargılı yaklaşmasına rağmen, üç ay önce Sağlıklı Hayat Merkezi’nin Sigara Bırakma Polikliniği’ne başvuran Derinsu, tütün bağımlılığından kurtularak çevresindeki insanlara örnek oldu.
Sigara içmeyi bırakmanın mutluluğunu paylaşan Derinsu, “Nefes almakta zorluk yaşıyordum, artık merdivenleri kolaylıkla çıkabiliyorum,” dedi. Sigarayı bıraktıktan sonra yaşam kalitesinde gözle görülür bir artış olduğunu belirten Derinsu, “Daha önce sigarayı bırakmam konusunda birçok tavsiye aldım ama inandırıcı gelmiyordu. Ancak bu sefer meslektaşlarımın ve hocalarımın desteği ile gerçekten ikna oldum. 20 yıl boyunca süregelen bu alışkanlığı, kurumumun sunduğu ücretsiz tedavi ve danışmanlık hizmeti sayesinde sadece üç ayda geride bıraktım. Sigarayı içtiğim zamanlarda yürümekte ve merdiven çıkmakta zorlanırken, şimdi adeta yeniden doğmuş gibiyim. Vücudumdaki olumlu değişiklikleri hemen hissettim. Artık sigara içilen ortamlarda bulunmak istemiyorum. Ailem başta inanmadı ama tütünü tamamen hayatımdan çıkardığımı görünce fazlasıyla mutlu oldular. Benim gibi bağımlı olan herkese bu merkezlere başvurmalarını öneriyorum,” diye ekledi.
Derinsu, şimdi poliklinikte sigarayı bırakmak isteyen diğer bireylerle de ilgilenerek onlara kendi başarı hikayesini aktarıyor. Yüksekova İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden Uzm. Dr. Vehbi Küçükkavradım, Sağlıklı Hayat Merkezlerinde vatandaşları sigara ve tütün ürünlerinin zararları hakkında bilinçlendirmek için yoğun bir çaba içinde olduklarını belirtti.
Küçükkavradım, Sevda hemşirenin tütünle mücadele polikliniğine başvurduğunda çekinceleri olduğunu ifade ederek, “Sevda hemşiremiz, 20 yıllık sigara geçmişine sahip bir sağlık çalışanıydı. Başvurusunda ona sigaranın vücudunda neden olduğu zararlara, yıllar içinde ortaya çıkabilecek kronik hastalıklara ve tütünü bıraktıktan sonra vücudun ne kadar hızlı toparlanabileceğine dair bilimsel veriler sunduk. İlk başta ‘Bu yaştan sonra ne değişecek?’ diye düşündü, ancak kararlılığı ve merkezimizdeki ücretsiz destek tedavileri sayesinde bu bağımlılığı aşmayı başardı,” dedi.
Sigarayı bırakanlar için iyileşmenin hızlı bir şekilde başladığını vurgulayan Küçükkavradım, “Sevda Hanım şu anda çok daha rahat nefes alıyor. Tat ve koku alma duyuları geri geldi ve günlük fiziksel aktivitelerini artık zorlanmadan yapabiliyor. Uzun vadede kalp krizi ve akciğer kanseri gibi hastalıklara yakalanma riski, zamanla hiç sigara içmemiş bireylerle eşitlenecek. Kaç yıl sigara içtiğiniz veya günde ne kadar tükettiğiniz önemli değil. İnsan vücudu her zaman kendini yenilemeye ve temizlenmeye hazırdır. Yeter ki kişi bırakmaya niyet etsin ve uzman desteği almaktan çekinmesin. Şimdi Sevda hemşiremizin kendi süreciyle sigarayı bırakmak isteyenler için rol model olması, bizleri gururlandırıyor,” şeklinde konuştu.
