Yozgat’ta Ayakkabıcı Usta Çırak Eksikliğinden Şikayet Etti

Ayakkabı Ustası Erdoğan Kaya: “35 Yıldır Bu Mesleği Yapıyorum”

Yozgat’ın Çekerek ilçesinde yaşayan Erdoğan Kaya, genç yaşta İstanbul’da çıraklık eğitimi alarak ayakkabıcılık mesleğine adım attı ve o günden bu yana bu mesleği icra ediyor. Kaya, yaptığı açıklamada, “Çırak bulamıyoruz, tek başıma çalışıyorum. 35 yıldır bu işi yapıyorum. Meslek okulları çırak yetiştirse en azından bu meslek dalı da ölmez” şeklinde konuştu.

Ayakkabı ustası Erdoğan Kaya, 1985 yılında İstanbul’a giderek 5 yıl boyunca mesleğin inceliklerini öğrendiğini belirtti. İmalattan tamirata kadar geniş kapsamlı bir eğitim aldığını vurgulayan Kaya, memleketine dönüp ayakkabı tamiri üzerine bir dükkan açtığını dile getirdi. 53 yaşındaki Kaya, “Mesleğimi seviyorum. Hem sipariş üzerine imalat yapıyorum hem de ayakkabı tamiri işleri görüyorum. Tamirat çeşidine göre fiyatlar değişiyor. Taban değişimi, dikiş işleri vs. yapılıyor. Fiyatlar genellikle uygun olmasına rağmen bazen vatandaşlara yüksek gelebiliyor. Yine de talep hiç azalmıyor. Ayrıca öğrencilere çanta, valiz tamiri gibi hizmetler de sunuyoruz. Mont boyaması dahil…” şeklinde konuştu.

Erdoğan Kaya, çırak bulamadığı için tek başına çalıştığını ve bu durumun kendisini zorladığını belirtti. “Şu anda çırak bulamıyoruz, pek gönüllü bakmıyorlar. Okul okudukları için yaz döneminde de gelmiyorlar. Liseden yeni mezun olanlar zaten çıraklık yapamazlar. Eleman sıkıntısı çekiyorum, 35 yıldır bu işin başındayım. Meslek okullarının çırak yetiştirmesi, bu meslek dalının devam etmesini sağlar” dedi.

Murat Öcal isimli bir müşteri, Kaya’nın ustalığından övgüyle bahsederek, “Ayakkabı yaptırmaya geldim. Erdoğan ağabeyim bu işin hakkını veriyor, 40 yıldır esnaflık yapıyor. Kaliteli işçilik ve malzeme kullanması nedeniyle memnun kalıyoruz. Burayı tercih etmemizin sebebi budur. Kaliteli ayakkabı, kaliteli insan” yorumunu yaptı. – YOZGAT

Related Posts

İnşaat malzemesi sanayi üretimi şubatta azaldı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun şubat sonuçları açıklandı. Raporda, inşaat malzemesi sanayi üretiminin 2024 yılında yüzde 1,4 artış gösterdiği bilgisi paylaşılırken …

Açık büfelerden çöpe dökülen gıdalar nedeniyle turizm yeni bir yol ayrımında: ‘Her şey dahil’ krizde

Türkiye’nin turizmde en büyük rekabet silahı her şey dahil sistemi, hem sürdürülebilirlik hem de artan gıda maliyetleri nedeniyle krizde. Sağlık sorunlarına da neden olabileceğini belirterek çare aranıyor.

Merkez Bankası, Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yıllık enflasyonun enerji ve temel mal gruplarında artarken, diğer gruplarda düşüş kaydettiğini bildirdi.

Mevsim etkilerinden arındırılmış TÜFE nisanda yüzde 2,65 arttı

Mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,65 artış gösterdi.

SGK’dan yıpranma payı kararı: Erken emeklilik hakkı kaldırılan meslekler tek tek açıklandı

SGK, fiili hizmet süresi zammı kapsamında erken emeklilik hakkına sahip mesleklerde düzenlemeye gitti. Müdürden balık toptancısına kadar yüzlerce meslek için artık “yıpranma” ispatı zorunlu hale geldi. Yeni uygulama Nisan 2025’te yürürlüğe girecek. İşte mesleğe yıpranma payı hakkı kaldırılan meslekler…

Anneler Günü yaklaştı, gül fiyatları uçtu

Anneler Günü öncesinde çiçek satışlarında hareketlilik yaşanmaya başladı. Annesine ya da sevdiklerine çiçek almak isteyen vatandaşlar gülü tercih edince gül fiyatları da bir anda fırladı. İnternetteki çiçek uygulamalarında 11 adet gül 799 liradan satışa sunuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir