Sahillerde ‘karaya çıkarılması yasak’ balon balığı tehlikesi

Zehirli Balon Balıkları Akdeniz’de Popülasyonunu Hızla Arttırıyor

Akdeniz’de zehirli ve istilacı olan balon balıklarının sayısı son yıllarda hızla yükselişte. Bu balıkların içerisinde bulunan tetrodotoksin adlı siyanürden daha tehlikeli olan bir toksin, insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Balon balıkları hızla yayılarak ekosistemdeki balık popülasyonunu olumsuz yönde etkiliyorlar. Zehirin siyanüre göre 1200 kat daha güçlü olması ve güçlü çene yapısı sayesinde denizlerde avcı konumuna gelen balon balıkları, yavrulama dönemindeki balıklarla beslenerek kolayca üreyip hızla çoğalabiliyorlar.

5 Yılda 88 Bin 747 Balon Balığı Avlandı

Metali bile koparabilen çene yapısına sahip olan balon balıkları, balıkçıların ekipmanlarına zarar vererek sadece insan sağlığına ve ekosisteme değil, aynı zamanda ekonomiye de zarar veriyorlar. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020 yılında başlattığı balon balığı avcılığı desteklemesi kapsamında Antalya kıyılarında son 5 yılda toplamda 88 bin 747 balon balığı avlandı. Bu avcılık sayesinde yakalanan balon balıklarıyla birlikte 6 milyon 656 bin 25 yeni bireyin ekosisteme girişi engellendi.

Sahillerde Çevre Kirliliği

Dalgalarla birlikte kıyıya ulaşan ölü balon balıkları ve balık avlamak için kullananların oltalarına takılan balıklar, plajlarda çevre kirliliğine neden oldu. Antalya sahillerinde balık avlayanların bulunduğu alanlarda birçok ölü balon balığı tespit edildi. Bazı avcılar balıkları yok etmek yerine plajlarda saklayarak çevre kirliliğine sebep oldular. Plajda yürüyen ve denize giren insanlar bu duruma tepki gösterdiler.

Kış Aylarında Bile Kıyılarda Gözlemleniyor

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, balon balıklarının sahile bırakılmaması gerektiğini belirtiyor. Kış aylarında bile deniz suyu sıcaklığı sayesinde kıyılarda balon balıklarının görülebildiğini belirten Gökoğlu, “Kıyıya bırakılan balon balıkları kedi, kuş veya köpekler tarafından yenilebilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca alerjisi olan kişiler daha fazla etkilenebilir. Bu yüzden yakalanan balon balıkları sahilde bırakılmamalıdır” uyarısında bulundu.

Related Posts

Erdoğan imzaladı, bu fakülte ve yüksekokullar kapatıldı

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile bazı üniversitelerde yeni fakülte ve enstitülerin kurulmasına, bazılarının ise kapatılmasına karar verildi.

Cumhurbaşkanı’na bir yetki daha: Komutanların emeklilik yaşı 72’ye yükseliyor

Cumhurbaşkanı, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanların emeklilik yaşını 1’er yıl süreyle 72’ye kadar uzatabilecek.

Akılalmaz vahşet! Ünlü oyuncu sevgilisini öldürüp parçalara ayırdı

Avustralya’nın en popüler reality şovlarından “Beauty and the Geek Australia” ile tanınan ve reklam filmlerinde de rol alan oyuncu Tamika Chesser, erkek arkadaşını öldürüp cesedini parçalara ayırdı.

Egzotik bitki 15 yıl sonra çiçek açtı

Meksika’nın dağlık bölgelerinden 2004 yılında bitki avcısı Paul Spracklin tarafından toplanan Nolina hibernica, 2009’da Lullingstone Kalesi’ndeki Dünya Bahçesi’ne bağışlanmıştı. 3.6 metreyi aşan boyuyla dikkat çeken bitki, mayıs sonunda çiçek açarak …

Polis baskınında ortaya çıktı: Raflar dolusu mumya bulundu

Ciudad Juárez’deki bir krematoryumdan yayılan kötü kokular üzerine yapılan baskında 60 mumyalanmış ceset bulundu. Cesetlerin raflarda üst üste istiflenmiş halde bulunması soru işaretlerine yol açtı. Sağlık yetkilileri tesisi mühürledi, idari soruşturma başlatıldı.

Yunanistan-Libya hattında sessiz gerginlik

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC) arasında, 4 deniz alanında jeolojik ve jeofizik çalışma yapılmasını öngören mutabakat zaptı imzalanması Atina’yı harekete geçirdi.