Skip to content
-
Subscribe to our newsletter & never miss our best posts. Subscribe Now!
  • https://www.facebook.com/
  • https://twitter.com/
  • https://t.me/
  • https://www.instagram.com/
  • https://youtube.com/
Kim Kiminle

Kim Kiminle gündemi ve önemli gelişmeler

Kim Kiminle

Kim Kiminle gündemi ve önemli gelişmeler

  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
Subscribe
Close

Search

Img
Eğitim

Dünyada sadece 300 metrekarede! Türkiye’de araçların giremediği bölgede korunan hazine

By Emre Yıldız
14 Temmuz 2026 2 Min Read
Dünyada sadece 300 metrekarede! Türkiye’de araçların giremediği bölgede korunan hazine için yorumlar kapalı

Siirt Üniversitesi (SİÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Fidan ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Mesut Pınar ve Doç. Dr. Hüseyin Eroğlu’nun “Siirt İlinin Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzlemesi Projesi” kapsamında Herekol Dağı eteklerindeki Kovanağzı köyü kırsalında keşfettiği “gladiolus siirtensis” endemik özellikleriyle dikkati çekiyor.

Akademisyenlerin 3 yıllık çalışması sonucu 2023 yılında Latince kurallarına uygun şekilde “gladiolus siirtensis” adı verilen ve Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre tek yaşama alanına sahip olması nedeniyle nesli kritik tehlike “CR” altında bulunan bitki türünün koparılması halinde 699 bin 245 lira para cezası uygulanıyor. 

 “BİRÇOK YENİ BİTKİ TÜRÜ BU ALANDAN BİLİM DÜNYASINA TANITILACAK”

Haberlerimizi Google’da Takip Edin

En güncel haberlere ve son dakika gelişmelerine Google üzerinden anında ulaşmak için bizi favorilerinize ekleyin.

Google’da tercih edilen
kaynak olarak ekleyin

Prof. Dr. Mehmet Fidan, 3 yıl önce bilim dünyasına kazandırılan bitkiyi çiçeklenme döneminde incelemek üzere Kovanağzı bölgesinde çalışma yürüttüklerini söyledi.

Bitkinin lokal bir alanda bulunduğunu ifade eden Fidan, şunları kaydetti:

“Dünyada yaklaşık 300 metrekarelik bir alan dışında yayılış alanı henüz tespit edilemedi. O yüzden de çok önemli bir bitki. Bu alanın lokal ve izole bir alan olması nedeniyle biyolojik ve bitki çeşitliliği açısından son derece zengin bir yer olduğunu gösteriyor. Buradaki çalışmalarımız devam ediyor. İnanıyoruz ki ileriki süreçlerde birçok yeni bitki türü bu alandan bilim dünyasına tanıtılacak.”

Bilimsel çalışmalarda tespit edilen yeni bitki türlerine, karakteristik özelliğine göre, bulunduğu bölgenin ya da ilin ismini vermeye gayret ettiklerini vurgulayan Fidan, bu bitkinin de Siirt’te keşfedilmesinden dolayı “Siirt” adıyla bilim dünyasına tanıttıklarını belirtti.

Fidan, “Bitkinin kültürü alınarak park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılabilme ihtimali yüksektir. Ziraat Fakültesi’ndeki hocalarımızla ileriki süreçlerde bunu ekonomiye kazandırmayla ilgili çalışmalarımız başlayacak. Bitkiyi böylece inşallah ekonomiye kazandırabileceğiz.” ifadelerini kullandı. 

ARAÇLA ULAŞMANIN MÜMKÜN OLMADIĞI ALANDA KEŞFEDİLDİ

Bitkinin şu an tehlike kategorisi açısından “kritik seviyede tehlike altında olan bir bitki” olduğuna işaret eden Fidan, şöyle konuştu:

“Hem otlanma baskısı altında hem de çok dar bir alanda yayılış gösterdiği için kritik seviyede tehlike altında olan bir bitki. Soğanlı olmasının yanında narin bir bitki. Bitki, yaz aylarında yaklaşık 20 gün çiçek açıyor. Görenler, bu bitkiye zarar vermemeli, bu konuda dikkatli olmalı. Bitkiye zarar verilmesi halinde idari para cezası uygulanıyor.”

Araçların ulaşamadığı noktaların bilim insanları için çalışmanın başladığı yerler olduğunu anlatan Fidan, bu bitkiyi de araçla ulaşımın mümkün olmadığı bir bölgede keşfettiklerini sözlerine ekledi.

Author

Emre Yıldız

Follow Me
Other Articles
Img
Previous

İzmir’de kitaplar ışığı söndürmüyor

Img
Next

Sık idrara çıkma, aşırı terleme, baş ağrısı… Bu 8 belirti sinir hasarının habercisi olabilir

SON YAZILAR

  • Google Messages’ta Sohbet Sabitleme Sınırı Değişiyor
  • Kontrolden çıkan SpaceX roketi önümüzdeki hafta Ay’a 8.700 km hızla çarpacak
  • CHP Vezirköprü ilçe teşkilatından istifa edenler, YENİ Parti’ye katıldı
  • Akıllı yüzüklerde moleküler devrim: İğnesiz ve ağrısız test
  • Erdoğan ve Zaidi görüşmesinden sonra petrol akışı anlaşma olmadan devam edecek
  • Ankara’da YENİ Parti dönemine doğru: Ankara’da belediyelerden ilk istifalar geldi
  • Bakan Kacır: Ülkemizin teknolojik kapasitesini daha ileri taşıyacağız
  • Sevgilisi dahil 2 kişiyi katletti: İfadesi ortaya çıktı
  • Kene kabusuna karşı kanatlı önlem: Sivas’ta bin keklik kene avı için doğaya salındı
  • Kapadokya’da 25 milyon TL’lik doğum günü partisi: 130 davetli için özel uçak kaldırıldı

Sayaç

Kategoriler

  • Eğitim (1.265)
  • Ekonomi (117)
  • Haber (422)
  • Sağlık (112)
  • Teknoloji (49)
Copyright 2026 — Kim Kiminle. All rights reserved. Blogsy WordPress Theme
Office Lisans Satın Al
beylikdüzü escort avcılar escort esenyurt escort beylikdüzü escort bahçeşehir escort istanbul escort
adana escort